Augment d’impostos i taxes a L’Espluga de Francolí per al 2024 per afrontar la despesa

L’Ajuntament assegura que no canviava res des del 2020 i que les despeses s’han incrementat

04 noviembre 2023 12:30 | Actualizado a 04 noviembre 2023 12:39
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Per tal de fer front a la inflació i compensar la despesa municipal, a partir d’aquest 2024, l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí durà a terme un seguit de modificacions dels impostos municipals. Entre les ordenances que s’actualitzen destaca l’increment de l’IBI i l’ICIO, a més a més de les taxes de recollida de residus, la tarifa de l’aigua i l’ordenança fiscal reguladora de l’IAE.

Després de tres anys consecutius de congelacions dels principals impostos i taxes, l’equip de govern de l’Espluga de Francolí va presentar dijous al matí la proposta de noves ordenances fiscals per al 2024. Amb aquesta mesura, obligada en part pel que recull el mateix pla de sanejament, pla que té per objectiu reconduir la situació econòmica, s’augmentaran els ingressos municipals provinents d’impostos, taxes i preus públics en un 10%. La proposta de noves ordenances preveu un augment del 0,8066 al 0,9 de l’impost de béns immobles (IBI). Aquest increment s’ha fet basant-se en el pla de sanejament que el ple municipal va aprovar el passat setembre. L’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) s’apuja un 10%; això sí, es mantenen les mateixes bonificacions. Un altre dels tributs que puja és la plusvàlua, un impost que es paga en casos concrets, com la compravenda d’un edifici. Serà un 8,58% més elevada sobre el coeficient que s’aplica.

L’impost d’activitats econòmiques (IAE) serà un altre dels que s’incrementa i que només s’aplicarà a aquelles empreses que facturen més d’un milió d’euros anuals. D’aquesta forma, s’han creat dues zones, una per a activitats ubicades en sòl industrial i una altra que engloba tot el municipi excepte la zona industrial. En la primera zona (municipi en general) augmenta un 3,37%, i en la segona zona industrial un 13,64%. Tot i la creació d’aquests dos sectors i de l’augment en l’IAE, s’introduiran bonificacions amb l’objectiu de contribuir a l’impuls econòmic de la localitat, tot afavorint la implantació de noves empreses i la creació de llocs de treball.

D’una banda, per a l’inici d’activitat a la localitat, el consistori aplicarà a les empreses una bonificació de l’impost del 50% durant els 5 primers anys d’activitat. Per altra banda, s’aplicarà una bonificació per creació d’ocupació del 25% de la quota tributària, per a aquelles empreses que hagin incrementat la mitjana de la seva plantilla de treballadors amb contracte indefinit durant el període impositiu immediatament anterior al de l’aplicació de la bonificació, en almenys 5 treballadors. En la mateixa línia també s’aplicarà una bonificació del 25% a les empreses que, almenys, generin el 75% de l’energia elèctrica que consumeixen. Les darreres bonificacions regulades estableixen una bonificació del 25% per a les empreses que imposin un pla de transport per als treballadors o bé que traslladin les seves instal·lacions al municipi, a la zona industrial.

A causa de la sequera, l’Ajuntament s’ha vist obligat novament ajustar l’ordenança fiscal reguladora de la taxa de subministrament d’aigua. La taxa de l’aigua variarà segons l’aportació d’aigua amb camions cisterna; per tant, segons necessitats.

Comentarios
Multimedia Diari