Augmenten en un 60% les calçotades per emportar als restaurants de Valls

Els restauradors potencien les comandes, una solució que, en molts casos, només serveix per a cobrir despeses

29 enero 2021 20:50 | Actualizado a 05 mayo 2021 15:54
Se lee en 2 minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

El confinament municipal i les restriccions pel que fa als horaris i al nombre de comensals, propiciades per la situació sanitària, estan fent que la temporada de calçots als restaurants de Valls sigui la més atípica que es recorda des de fa molts anys. Un dels productes que habitualment atreia més clients, el calçot, està fent patir enguany molts negocis de la capital de l’Alt Camp, que s’han hagut de reinventar per poder salvar la temporada o, fins i tot, per evitar tancar portes temporalment, ja que no els surten els números.

Una de les solucions que més efecte està tenint en aquest sector és la venda de calçotades per emportar a casa, que ha augmentat entre un 40 i un 60% respecte de l’any passat, quan alguns restaurants ja disposaven d’aquesta opció. «Per sort, la gent està responent molt bé. Amb el confinament municipal la gent fa les calçotades a casa i ho compren tot fet», explica al Diari el president de l’Associació de Restauradors de Valls, Joan Mira. Més del 90% dels restaurants associats estan apostant per aquesta alternativa i en alguns casos, si cal, «portem a casa la calçotada sencera o només els calçots i la salsa, com prefereixi el client», afegeix Mira.

Tot i aquest augment, les perspectives no acaben de ser optimistes, ja que són molts els factors que impedeixen als negocis gaudir d’una temporada òptima, que res té a veure amb anys anteriors. El confinament municipal diari fa que tot el gruix de visitants de fora de la ciutat que abans venien a la zona per gaudir de calçotades als restaurants s’hagi desplomat i que els establiments només puguin servir a la gent de Valls, un públic que es deixa veure poc.

A això s’ha de sumar que «molts vallencs no tenen costum d’anar a un restaurant a fer la calçotada, ja que tenen la seva parcel·la i s’ho fan a casa», diu Joan Mira. Per tant, tot i que la solució de les calçotades per emportar està tenint bona rebuda, «ens serveix per a cobrir despeses i poc més», apunta el president de l’Associació de Restauradors.

Pel que fa a les calçotades als restaurants de forma presencial, òbviament han patit una forta davallada, que en alguns casos frega el 70%. «Hem de pensar que ara només es fa un torn, amb poca gent i clients locals», recorda Joan Mira. A més, «s’han de fer en petit comitè, quan la calçotada és una gran festa, una reunió d’amics i família, que ara no pot ser i això ens està perjudicant molt», afegeix.

Un exemple concret d’aquest panorama d’incertesa és el restaurant Cal Ganxo, a Masmolets, al terme municipal de Valls. Durant l’època de calçotades és habitual veure l’aparcament del restaurant, especialitzat en aquest àpat, a vessar de cotxes i fins i tot algun autobús. En temporades anteriors, demanar una reserva era quasi una missió impossible si no es feia amb força antelació, sobretot, pel cap de setmana. La situació actual ha capgirat aquesta imatge i ara s’estan adaptant a la pandèmia gairebé dia a dia.

En aquests moments, l’establiment es troba tancat al públic a l’espera de les instruccions del Procicat el 7 de febrer. «La temporada ha començat malament i ja hem tancat i obert dues vegades», explica Alexandra Plana, gerent del restaurant. Mentre han tingut l’establiment en funcionament, «hem fet calçotades per emportar com a novetat d’aquest any i els àpats presencials els hem fet amb totes les mesures de seguretat», diu. «Ara estem apostant per potenciar la venda de la nostra salsa de calçot, no podem fer res més», afirma. «El que ens va més en contra és l’horari perquè una calçotada és un fet social i es necessita una estona. El dia 7 valorarem què fem», afegeix.

«La temporada està perduda»

Un altre dels restaurants més emblemàtics que habitualment ofereix calçotades és Casa Fèlix, a Valls. En aquest cas, la situació és una mica diferent de la tònica que porten altres establiments de la ciutat, ja que disposa també d’hotel i està especialitzat en grans banquets. No obstant això, «aquest any hem començat a fer calçotades per emportar i tenim la sort de l’hotel, ja que servim també als clients hostejats», diu Laura Ricote, encarregada dels banquets a Casa Fèlix.

En aquest cas, les calçotades per emportar no són el principal reclam entre els clients, sinó que es fan més àpats presencials, «però no té res a veure amb altres anys, quan teníem una gentada, la temporada està perdudíssima», explica.

Les grans sales del restaurant «ens han permès respectar aforaments i distàncies molt fàcilment, però el problema és la restricció municipal, que no es poden fer desplaçaments i, malgrat que la gent s’interessa i s’informa, tot són impediments», conclou.

Comentarios
Multimedia Diari