Il·lusió i moltes ganes per realitzar un vi natural des del projecte Niu Celler a l’Espluga de Francolí

El Ferran i la Paula son una parella que van començar en el món vinícola l’any passat per les seves inquietuds

11 julio 2023 20:20 | Actualizado a 12 julio 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Cada cop hi ha més persones que s’endinsen dins el món del vi. És una part cultural que crida l’atenció de molta gent, i que aposta per conèixer més com és tot el procés.

És el cas del Ferran Lozano i Paula Abelló, una parella jove que l’any passat van decidir fer per primer cop el seu vi propi. El seu interès ve de lluny, de fet anys abans ja feien allò que ells anomenen «vi experimental», de forma rudimentària, en una barraca, i que donaven a provar als amics i familiars propers. Això, va ser allò que els va animar a fer una passa més.

Va ser durant la verema de l’any passat quan ho van preparar tot per fer el seu vi «d’una forma més professional». I és que en Ferran sempre ha estat molt interessat en el món de la pagesia, va estudiar agricultura, i treballa en una finca on hi ha diferents vinyes. Aquest fet li ha permès conèixer millor tot el procés de l’elaboració del vi, i desenvolupar encara més la inquietud que tenia des de molt més jove.

«A la finca hi ha una sèrie de ceps que no es poden collir, i nosaltres els hem aprofitat per fer el nostre vi. Tot i això, ara estem plantant els nostres propis ceps en un tros de terreny que teníem, perquè volem fer més quantitat», explica Lozano.

Per fer el vi Niu Celler, així és com s’anomena, van aprofitar el viver de cellers que hi ha a Barberà de la Conca. De fet, el Ferran reconeix que «si no hagués sigut per això, no hauríem pogut fer vi, ja que realitzar tot un celler des de 0 és molt costós, i necessita molts recursos». Per tant, aquest viver ha sigut un al·licient més al projecte.

«De moment, els dos, conservem les nostres feines, però hem fet el pas i ens hem fet autònoms», continua dient Lozano. Enguany com era el primer cop que feien el vi van realitzar 2.500 ampolles, dues de blanc, amb un escumós ancestral, i un de negre. La parella explica que «ara ens estem donant a conèixer a les fires».

Amb tot comenten que «no venim de família amb tradició vinícola, ni que tingui cap celler, cosa que no és el més habitual en aquest món». Reconeixen que costa entrar al públic general, però que «la gent que està dins no en vol sortir». Tot i això, es mostren contents amb la rebuda que han tingut, i les bones valoracions del producte.

Els seus plans de futur passen per continuar, de moment, al viver de cellers que hi ha a la Conca de Barberà, i poder anar ampliant el nombre de ceps propis que han plantat enguany. De fet, n’han plantat 350, i ho consideren com l’inici de «tenir una vinya nostra».

Afegeixen que fan un vi natural, i per tant la gent que no és coneixedora del món els desconeix més, però expliquen que a més enguany hi volen sumar un trepat a aquells que ja han tirat endavant.

Comentarios
Multimedia Diari