Recuperen una peça d’un antic molí de pinso a Santa Coloma de Queralt

Esperen que durant el mes de juliol ja estigui tot a punt per poder exposar la peça

11 junio 2023 20:25 | Actualizado a 12 junio 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Era finals del 2021 quan la família de Cal Moliner -així com se la coneix a Rocafort de Queralt- es posava en contacte amb l’Ajuntament perquè volien vendre un magatzem. Però no era un magatzem qualsevol, hi havia un molí, una peça que des del consistori li van fer un informe. Es tractava, d’un molí de pinso pel bestiar, ja que anys enrere això tenia un gran pes. L’any 2022 aquest informe que havien iniciat ja estava acabat, i des del consistori van acceptar la donació. El molí havia acabat anant a motor elèctric.

La família va vendre el magatzem, i l’Ajuntament va extreure la peça d’allí per conservar-la. Passa de ser de titularitat privada a municipal, tot i que la família l’havia ofert també a associacions i entitats sense èxit.

A partir d’aquí els membres de l’equip de govern, que hi havia en aquell moment, comencen a pensar on ubicar-la, i com donar-li sentit. I és aquí on entra en joc un solar buit que hi ha al carrer Montbrió. A hores d’ara hi estan construint un tancat, per protegir la peça els dies que hi hagi inclemències meteorològiques, i per evitar que la puguin malmetre les persones. Un cop estigui el molí es col·locarà allí.

El principal objectiu que tenen, segons explica la regidora de Cultura, Sònia Gual, és que sigui «un atractiu turístic, pensem que per aquí davant passa la ruta del Cister». Per tant, estan habilitant una petita construcció per exposar aquesta peça. Sobre la decisió del consistori de voler el molí, i conservar-lo la regidora és clara: «Crèiem que el lloc on havia d’estar era el poble».

Perquè l’element sigui visible, la construcció tindrà una paret de vidre, i així tothom qui passi pel carrer el podrà veure. «La gent gran del municipi, encara recorda les cues al carrer pel pinso», apunta Gual. Això fa que sigui «memòria de Rocafort de Queralt», i per aquest motiu han decidit conservar-lo.

La regidora de Cultura i Festes considera que el lloc de l’element havia de ser el municipi

Un cop amb l’estudi realitzat, la construcció de la zona on ha d’anar, i el canvi de nom i propietari de l’element, falta una segona fase.

La segona fase consisteix en treballs de consolidació i restauració de la peça. La regidora comenta que «no està molt deteriorada», però sí que la fusta s’ha de consolidar, ja que té molts anys. Tots els treballs han estat subvencionats per la Diputació de Tarragona en un 98%. La resta l’ha afegit l’Ajuntament.

A principis d’aquest mes de juliol que ha de venir esperen tenir-ho tot enllestit. A més d’exposar la figura, també pretenen explicar-la i contextualitzar-la, perquè tothom sàpiga què és i tingui sentit. La intenció és que les persones que la vegin, la puguin entendre.

Amb tot, Sònia Gual comenta que «tot això forma part del record que encara viu entre la gent gran, és viu. Antigament, era un element de la vida quotidiana de moltes persones. I on millor estarà és a Rocafort de Queralt, el poble que l’ha fet servir. Per això, volem il·lustrar com era la vida aquí, i què s’hi feia».

Des del consistori es mostren molt satisfets amb la recuperació, i l’exposició que rebrà aquesta figura. Espern que des del municipi ho vagin a visitar, i tingui una bona acceptació, mentre que les persones que passin per algun motiu també s’interessin i la vagin a veure per entendre més la història de la zona. Per ells. és important tenir-la en compte.

Comentarios
Multimedia Diari