Josep Maria Cruset (Junts): «Si no hi ha avenços, no tindran estabilitat»

El diputat riudomenc valora el pacte aconseguit entre Junts i el PSOE i expressa que «el més important és que l’acord obre una nova etapa per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya»

09 noviembre 2023 18:48 | Actualizado a 09 noviembre 2023 20:54

«S’inicia un camí incert i ple de dificultats, però que permet posar en marxa una negociació política que parteix del reconeixement de les dues parts així com de l’arrel del conflicte, sorgit des del Decret de Nova Planta i que arriba fins a l’actualitat. Més de 300 anys. Tot això queda reconegut en l’acord signat, així com el nostre compromís amb la legitimitat de l’1 d’octubre i la declaració d’independència aprovada pel Parlament», manifesta el diputat de Junts per Catalunya, Josep Maria Cruset, sobre el pacte anunciat aquest dijous entre el partit independentista i el PSOE, que permetrà que Pedro Sánchez sigui president durant la pròxima legislatura.

El riudomenc explica que la negociació en aquest nou marc treballarà en dos àmbits: «El reconeixement nacional i la solució del dèficit i limitacions de l’autogovern, els quals comptaran amb un mecanisme de mediació i verificació internacional». «És aquí on es plantejaran, entre altres qüestions, un referèndum d’autodeterminació, la participació directa de Catalunya en les institucions europees i organismes internacionals, i també la negociació de la cessió del 100% dels tributs i la defensa de temes territorials», afegeix. El calendari ja s’ha acordat i la primera reunió de treball tindrà lloc aquest mes. «El canvi de marc és evident. I si no hi ha avenços, no donarem estabilitat al govern espanyol i la legislatura no tindrà recorregut. El a cambio de nada ha anat a la paperera de la història», destaca Cruset.

La llei d’amnistia que s’ha acordat no parla de noms concrets de persones, però no exclou ningú, tampoc les víctimes de la guerra bruta judicial –o lawfare–. En paraules del diputat, «és una manera de retornar a la política allò que no hi hauria d’haver sortit mai. També es faran comissions d’investigació al Congrés sobre els casos de guerra bruta contra l’independentisme».

¿Hi haurà referèndum d’autodeterminació?

«En l’àmbit de treball del reconeixement nacional, portarem a la negociació, entre altres qüestions, el referèndum d’autodeterminació. Com en la resta de temes, s’avançarà aplicant-hi el mètode de treball recollit en l’acord, així com el mecanisme de validació internacional», exposa el riudomenc, qui destaca les implicacions territorials: «Poso la meva condició de diputat i la meva absoluta dedicació al servei del nostre territori per defensar els interessos i necessitats territorials i traslladar als diferents àmbits de gestió aquells temes que siguin cabdals per al sud de Catalunya».

Per tant, des de Junts s’insisteix al fet que la seguretat i estabilitat d’un govern presidit per Pedro Sánchez anirà en funció del compliment dels acords signats.

Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:
Comentarios
Multimedia Diari