La Generalitat inaugura la nova delegació del Govern a Corea del Sud

El president, Pere Aragonès, assegura que «fem un gran salt endavant en la política internacional catalana»

27 noviembre 2023 13:02 | Actualizado a 27 noviembre 2023 13:07
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha inaugurat la nova delegació del Govern a Corea del Sud, situada a Seül. En un acte al nou equipament, Aragonès ha subratllat que no es tracta «d’una delegació més» sinó que és «un gran salt endavant en la relació exterior i en la política internacional de Catalunya».

Segons ha argumentat, Corea del Sud és «un país estratègic» perquè, més enllà de les relacions econòmiques, també permet «obrir una nova etapa» per a la presència del Govern al continent asiàtic. Per la seva banda, la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, ha recordat que l’aplicació de l’article 155 pretenia «desmantellar per complet» l’acció exterior i ha afirmat que ara «és més forta que mai».

Durant la seva intervenció, Aragonès ha afirmat que l’obertura representa «un pas més en la mirada des de Catalunya cap a l’Àsia» i ha explicat que el delegat ja ha rebut l’encàrrec d’impulsar tot el desplegament de les relacions exteriors del Govern al continent asiàtic. En aquesta línia, ha afirmat que Corea és un país «estratègic» per a «l’aproximació» a l’Àsia.

De totes maneres, el president ha subratllat que aquesta no és l’única raó per la que consideren Corea un país «prioritari», i ha assenyalat que la regió també és «referent» en molts àmbits importants per a Catalunya. A tall d’exemple, ha enumerat les tecnologies emergents com la intel·ligència artificial, el Big Data o la tecnologia quàntica, així com la seva potent indústria cultural i audiovisual i les mesures per mitigar els efectes del canvi climàtic.

A més, també ha assenyalat que Catalunya vol ser sòcia prioritària de totes els països que «tenen un sistema de valors i interessos compartits» en un moment en què «al món hi passen moltes coses».

Per tot plegat, Aragonès ha subratllat que el desplegament de delegacions que Catalunya està fent, amb la coreana com a capdavantera a l’Àsia, «no té precedents ni és comparable» a la de qualsevol altra nació sense estat. «No som un estat però actuem en els àmbits en què tenim competències», ha dit.

L’acció exterior, «més forta que mai»

Durant el seu discurs, Serret ha volgut reivindicar la situació que va viure l’acció exterior catalana durant el 2017, quan amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució es va voler «desmuntar per complet» l’estructura. «Sis anys després podem afirmar que no només no s’ha desmantellat i no ho hem permès, sinó que a més l’hem recuperat, i ara som més forts que mai i més forts que abans», ha sentenciat.

Pel que fa a la nova delegació, la consellera ha afirmat que és «una de les grans fites» de l’acció exterior catalana i ha apuntat que el proper objectiu del Govern és «ampliar encara més el ventall de relacions i aliats» al país.

Obertura de la delegació al Japó l’any que ve

Precisament Serret té previst allargar el viatge institucional a l’Àsia cap al Japó, on es dirigirà un cop acabada la visita a Corea. El Japó és un dels països on el Govern té previst obrir una nova delegació. De fet, ja s’hi ha nomenat una delegada però encara no té l’oficina en ple funcionament.

Durant la seva intervenció, Aragonès ha dit que confia que la delegació pugui estar plenament operativa l’any que ve. En aquesta línia, ha recordat que tenen planificades l’obertura d’aquesta oficina al Japó i una de nova al subcontinent indi per tal de «cobrir tot el continent».

L’acte s’ha fet a la nova delegació del Govern a Corea del Sud, instal·lada a Seül. A la presentació hi han assistit una cinquantena de persones. Entre els assistents hi ha hagut l’ambaixador espanyol al país i el nou delegat català.

Comentarios
Multimedia Diari