La majoria de treballadors penitenciaris signen un manifest contra la gestió de la seguretat a les presons

Els funcionaris entreguen prop de 2.000 firmes a la seu d’ERC

08 mayo 2024 15:10 | Actualizado a 08 mayo 2024 15:18
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Més de la meitat de la plantilla de les presons catalanes ha signat un manifest que critica la gestió de l’actual model penitenciari català i reivindica més seguretat a l’interior dels centres.

Les signatures, unes 2.700 de prop de 5.000 treballadors, han estat lliurades a la seu central d’ERC, a Barcelona.

El document expressa la seva “més profunda indignació i preocupació per l’actual situació” que viu el col·lectiu amb l’increment d’agressions d’interns a treballadors i, sobretot, arran de la mort d’una cuinera de Mas d’Enric a mans d’un reclús el març passat. El document acaba afirmant que la societat es mereix un sistema penitenciari “digne i seguer per a tots els seus integrants”.

Els treballadors manifesten que no estan d’acord “amb la gestió de l’actual model penitenciari” i reivindiquen més seguretat a l’interior de les presons per fer possible la “convivència ordenada i el treball de tots els professionals”, cosa que afavoriria, segons ells, la implementació dels programes de rehabilitació i reinserció dels interns.

La recollida de signatures va començar arran d’unes declaracions a finals de març del president d’ERC, Oriol Junqueras, que afirmava que la majoria dels treballadors de les presons estaven a favor del model penitenciari català. Això va provocar la reacció dels sindicats i els treballadors individualment, que ha desembocat en aquest manifest.

Els funcionaris han irromput en alguns mítings electorals d’ERC, com el de fa uns dies a Manresa. Allà Oriol Junqueras va citar els sindicats a reunir-se amb ell aquest dimecres, però aquest dimarts ell mateix va anul·lar la cita. Dos representants dels treballadors han anat aquest dimecres a la seu d’ERC, al carrer Calàbria, per lliurar les signatures.

Diverses furgonetes d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra han acudit a la zona i els agents han custodiat la porta de la seu i han acordonat el carrer. La persiana de la seu s’ha abaixat i els treballadors han pogut entrar per lliurar les signatures després parlar amb els Mossos.

El Gabriel i la Francina han lamentat un cop més l’increment d’agressions de reclusos a treballadors i han demanat més seguretat i el compliment del reglament penitenciari i el codi disciplinari. Consideren que arran de la mort de la cuinera s’haurien d’haver assumit responsabilitats i no demanen més retribucions, sinó més seguretat.

Per això, consideren que l’actual Govern no està legitimat per gestionar les presons, tot recordant que per primer cop ha mort una funcionària a mans d’un pres i assegurant que des que governa ERC s’han triplicat les agressions.

Comentarios
Multimedia Diari