Mossos, Policies Locals i seguretat privada augmenten la vigilància antiterrorista per Nadal

L’autoprotecció dels agents i el patrullatge per llocs concorreguts centren el Gabinet de Coordinació Antiterrorista

19 diciembre 2023 19:19 | Actualizado a 19 diciembre 2023 19:29

El Gabinet de Coordinació Antiterrorista s’ha reunit aquest dimarts a la tarda per analitzar les noves mesures de seguretat vinculades amb l’actual situació de risc i amenaça a Catalunya que s’han posat en marxa amb motiu de l’inici de les festes de Nadal. Aquestes mesures se sumen a les que actualment estan vigents de prevenció i protecció en seus consulars i diplomàtiques vinculades amb el conflicte al Pròxim Orient i en llocs de culte de la comunitat jueva. Els Mossos han donat indicacions d’autoprotecció, prevenció i reacció a possibles atemptats terroristes a tots els seus agents i a les Policies Locals i seguretat privada, que patrullaran per llocs molt concorreguts en aquestes festes.

El reforç policial d’especial intensitat durant aquesta època nadalenca assegurarà la vigilància i la protecció dels llocs, espais i mitjans de transport, així com esdeveniments religiosos, d’oci o lúdics en general, en els quals es produeixen en aquestes dates altes concentracions de persones, així com dels objectius i les infraestructures estratègics imprescindibles per al funcionament normal de l’activitat ciutadana. Aquest reforç de les mesures preventives d’especial intensificació operativa antiterrorista es mantindran fins el 10 de gener.

Durant la reunió, presidida pel conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, amb la participació del director general de la Policia, Pere Ferrer, i els màxims comandaments del cos, s’han avaluat les accions policials i l’increment de les mesures complementàries de seguretat que s’estan duent a terme des del passat 17 d’octubre quan es va activar el nivell d’amenaça 4 reforçat sobre 5 com a conseqüència de l’esclat del conflicte bèl·lic a la franja de Gaza. No s’ha detectat un risc concret cap a Catalunya relacionat amb el període nadalenc, però es manté un nivell alt d’amenaça genèrica que fa necessari el manteniment de mesures policials per prevenir accions.

El reforç nadalenc consisteix en la vigilància i protecció en eixos comercials, mercats nadalencs i transports on es produeix una important aglomeració de persones. També va dirigit a centres de cultes i actes religiosos i oci nocturn, així com en objectius i infraestructures crítiques.

Així, hi ha una ampliació de dispositius policials i la intensificació del patrullatge a l’entorn de mercats nadalencs, zones comercials i d’oci, centres de culte i infraestructures crítiques per donar resposta davant de qualsevol amenaça terrorista. S’extremen les mesures d’autoprotecció per part dels efectius dels Mossos d’Esquadra i les policies locals davant de possibles atemptats terroristes, s’incrementa l’activitat policial en prevenció i detecció, amb més patrullatges dinàmics, més identificacions a persones i vehicles, i es fan controls en vehicles i persones en llocs considerats sensibles i amb molta concentració de persones, com mercats nadalencs, espais culturals i edificis emblemàtics.

Sumar esforços amb les Policies Locals i la seguretat privada

Les Policies Locals i la seguretat privada també s’uneixen en la lluita contra l’amenaça terrorista com a actors que participen directament de la seguretat de Catalunya. El 3 de novembre passat la Comissaria Superior de Seguretat va dirigir i coordinar una jornada de seguretat en què van assistir 248 directors de seguretat i 87 empreses de seguretat i que se sumen a d’altres que s’han fet a nivell territorial i descentralitzat.

Aquest dimarts al matí, la jornada s’ha realitzat a Policies Locals del territori amb l’objectiu d’explicar quina és l’actual amenaça terrorista a Catalunya en el nou context i transmetre les pautes bàsiques d’actuació en cas d’atemptat terrorista, exposant la necessitat d’incidir en la prevenció. Les mesures d’autoprotecció han estat un dels punts més destacats d’aquestes sessions ja que l’actual nivell d’amenaça requereix destinar més vigilància personal davant de possibles atacs terroristes.

La Prefectura dels Mossos activa a partir d’aquest dimecres els vídeobrifings a nivell intern, consistents en la projecció de càpsules informatives que de manera simultània arribaran a tots els efectius policials del cos durant els brifings que es realitzen cada dia. En aquesta ocasió, ateses les actuals circumstàncies i l’actual amenaça de risc terrorista, s’han difós recomanacions perquè els agents incrementin les seves mesures d’autoprotecció. Aquestes càpsules s’han realitzat amb intel·ligència artificial i recreen situacions de risc en les quals es poden trobar els efectius policials i les mesures que han de prendre per prevenir i actuar davant un atac terrorista.

Els vídeobrifings se sumen a les accions que els Mossos d’Esquadra duen a terme en l’àmbit de la comunicació interna per arribar a tots els membres de l’organització. Es tracta de fer accions ràpides i amb un format gràfic i àgil per a què cadascun dels agents del cos pugui rebre directament informació que l’afecta en el seu dia a dia. L’emissió d’aquestes càpsules es farà en els brífings que els diferents escamots realitzen en els canvis de torn de treball.

Increment de la protecció d’interessos israelians

Des de l’inici del conflicte fins al 17 de desembre s’han dedicat 9.482 hores a la protecció d’interessos israelians i de determinats països afectats per l’actual conjuntura internacional, el que representa un augment del 197% respecte el mateix període de l’any passat. El 17% de tota l’activitat policial que els Mossos d’Esquadra realitzen està destinada a la prevenció en l’àmbit terrorista.

Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:
Comentarios
Multimedia Diari