S’ajorna la reunió per escollir president de l’ANC després d’una confusa reunió amb cinc votacions fallides

El Secretariat Nacional havia donat per vàlida l’elecció de Lluís Llach però se n’ha desdit en recomptar els vots

25 mayo 2024 21:34 | Actualizado a 25 mayo 2024 21:39
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La reunió del Secretariat Nacional de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) d’aquest dissabte ha acabat ajornant-se sense que s’hagi arribat a escollir nou president de l’entitat. La trobada havia de servir per triar el nou líder de l’ANC però després de cinc votacions fallides el candidat amb més suports, el cantautor Lluís Llach, no ha assolit el mínim necessari de dues terceres parts dels vots. S’ha enfrontat a un inesperat rival, Josep Punga, que a la quarta votació i després de reiterats bloquejos, ha retirat la seva candidatura. Llach, però, no ha aconseguit igualment els vots necessaris. A la cinquena votació, la mesa ha donat per vàlida l’elecció de Llach, però en recomptar els vots s’ha adonat que no havia arribat als necessaris.

La decisió d’ajornar la reunió s’ha pres després d’una sessió maratoniana a Vilafranca del Penedès amb cinc votacions i diversos recessos. Els 43 vots a favor de Llach han resultat insuficients davant dels 22 de l’economista Punga, que a la quarta votació s’han convertit en vots en blanc després que l’aspirant, sorgit del bloc jove de l’entitat, hagi fet un pas enrere. Dues persones s’han abstingut, segons han explicat fonts presents a la reunió. Al cinquè intent, Llach s’ha quedat a un vot de la victòria. L’ANC ha informat en un comunicat que es reprendrà la trobada del Secretariat Nacional «els pròxims dies».

La fins ara presidenta de l’entitat, Dolors Feliu, ha demanat «respecte pels procediments de l’entitat» i ha advertit que en «processos de democràcia hi ha molt debat i de vegades no surt tot a la primera». En declaracions a la premsa en sortir del conclave ha dit que treballaran per reprendre-la dissabte vinent.

$!S’ajorna la reunió per escollir president de l’ANC després d’una confusa reunió amb cinc votacions fallides

També en declaracions als mitjans, Llach ha explicat que no renuncia «de cap manera» a la presidència i ha confiat trobar «una manera que això es pugui arreglar». «He guanyat cada vegada», ha recordat, malgrat que hi ha hagut «un bloc que ho ha obstruït no permetent els dos terços». «És legítim, els estatuts són així», ha afegit.

El seu rival, en canvi, no ha descartat tornar a presentar candidatura després d’haver-ho fet aquest dissabte «perquè considerava que era positiva per a l’ANC, per al país i per fer passos cap a la independència», ha indicat. «La qüestió més important és l’ANC, el país, la independència i l’alliberament nacional», ha conclòs Punga.

Llach va ser el candidat amb més suport a les eleccions al Secretariat Nacional de la setmana passada. L’exdiputat al Parlament va rebre 3.268 vots, mentre que Punga, que es presentava pel bloc jove i per tant només podien escollir-lo els menors de 36 anys, en va rebre una trentena. Els quatre càrrecs orgànics principals –president, vicepresident, tresorer i secretari– han de ser elegits per dos terços dels secretaris nacionals presents a la reunió.

Comentarios
Multimedia Diari