El Port de Tarragona ‘elimina’ l’històric merendero Voramar de la Pineda

L’accés a la finca expropiada és el darrer obstacle que calia superar per executar les obres de restauració dels Prats d’Albinyana, espai de la Xarxa Natura 2000

10 noviembre 2023 17:34 | Actualizado a 10 noviembre 2023 17:54
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Port de Tarragona consolida l’expropiació de la darrera finca per a poder fer els treballs previstos en el projecte «Restauració i ordenació de la zona dels Prats d’Albinyana». Es tracta del merendero Voramar, una de les zones lúdiques de La Pineda de finals del segle XX i que sempre es va oposar a la seva desaparició.

Aquest projecte és una mesura compensatòria dels Plans Especials de la ZAL i del Pla Director d’infraestructures 2015-2035 del Port de Tarragona on està inclòs el projecte de la Xarxa Natura 2000.

L’execució de les obres previstes al projecte requeria l’expropiació de dotze finques. Una de les finques (aquesta última) ha hagut de requerir auxili judicial i, mitjançant sentència judicial del 10 d’octubre s’autoritzà, al Port de Tarragona, a fer entrada a la finca a partir del 9 de novembre de 2023.

El Port Tarragona preveu que a finals d’any es tingui resolta l’adjudicació de les obres del projecte de restauració.

Per a fer efectiva l’ocupació, es comptaran amb diferents equips i maquinària per deixar lliure d’elements la finca i, que estigui preparada per a l’execució de les futures obres.

Amb aquest pas, ja s’hauran ocupat totes les finques i es podran realitzar els treballs previstos en el projecte «Restauració i ordenació de la zona dels Prats d’Albinyana», obra que ja es troba en fase de licitació. El Port Tarragona preveu que a finals d’any es tingui resolta l’adjudicació de les obres del projecte de restauració.

Recorregut

L’Autoritat Portuària de Tarragona ha estat treballant en l’expropiació de diverses finques en la zona de la Xarxa Natura 2000, per tal de poder fer els treballs previstos en el projecte ‘Restauració i ordenació de la zona dels Prats d’Albinyana’.

Aquest projecte de restauració compren uns espais al costat de la ZAL del Port de Tarragona, on es troba una zona natural de gran valor mediambiental i paisatgístic integrat en la Xarxa Natura 2000, els Prats d’Albinyana, dins del terme municipal de Vila-seca amb una extensió total de 37,78 hectàrees de superfície total.

El Port de Tarragona, d’acord amb l’Estudi Ambiental Estratègic, portarà a terme un projecte de restauració, que consistirà en la recuperació de l’entorn natural i la recuperació, millora i potenciació dels hàbitats naturals associats.

Desenvolupament de la Xarxa Natura 2000

El Port desenvoluparà 3 tipus d’actuacions. La primera consistirà en la construcció d’una llacuna de 107.700 metres quadrats amb una illa de 26.990 metres quadrats i la creació d’un bosc de ribera voltejant la llacuna amb una connexió amb la platja existent. A més, s’ha procedit al desviament del canal de drenatge de la A-7 que estava situat dins de la zona protegida Xarxa Natura 2020.

La segona línia d’actuacions té relació amb l’antiga vil·la romana de Cal·lípolis. Les accions de consolidació arqueològica d’aquest conjunt patrimonial, començat per una neteja i eliminació superficial del paviment dels camins que creuen el jaciment, la consolidació de les estructures existents, etc. es va finalitzar aquest any 2023.

La tercera i darrera línia d’actuació és la instal·lació de serveis viaris interns com, per exemple, la projecció de camins, miradors faunístics i passarel·les.

Comentarios
Multimedia Diari