Clam de Flix contra la 'deslocalització' d'Ercros

El ple aprova una moció que acusa l'empresa química de voler deslligar-se del municipi i demana alternatives econòmiques

19 mayo 2017 19:53 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:19
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Flix va celebrar ahir un ple extraordinari monogràfic sobre Ercros, per fer palès el malestar del municipi pel que consideren una deslocalització encoberta de la companyia química, implantada des de fa més d’un segle a la població. Com es va conèixer la setmana passada, Ercros va anunciar la inversió de 28 milions d’euros a la planta eletroquímica de l’empresa a Sabiñánigo (Osca) i també la possibilitat d’una nova inversió a la planta de Vila-seca, mentre preveu tancar la planta de clor que té a Flix, deixant només una activitat residual al municipi amb una planta de producció de fosfat bicàlcic amb una quarantena de treballadors.

A la sessió plenària, hi van assistir els representants del comitè d’empresa d’Ercros, alcaldes dels pobles de la Ribera d’Ebre i d’altres comarques properes, consellers comarcals i representants del teixit associatiu i econòmic de Flix, a més de diputats i senadors de la majoria de grups polítics. En suport, els comerços locals van tancar portes i van penjar cartells on es podia llegir ‘Flix vol futur’.

«El tancament de la línia de clor de Flix, el separar els noms de Flix i Ercros, és una prioritat per a la companyia en els propers mesos. Ho va intentar l’any 2013 amb arguments purament econòmics, ara els arguments són més clars, operatius i estratègics. Flix no té lloc en el futur proper de l’empresa. Estem, sens dubte, davant d’una deslocalització dins del mateix Estat», assegura l’acord aprovat per unanimitat del consistori.

Entre altres retrets a Ercros, l’Ajuntament també va denunciar la demanda presentada contra Acuamed i el consistori reclamant 20 milions d’euros per la utilització dels seus terrenys del Racó de la Pubilla, «per dipositar els seus propis residus ja tractats extrets del riu», o el fet que tingui «15 hectàrees de terrenys contaminats sense cap intenció de descontaminar-los».

L’acord pres pel ple per unanimitat, en la línia del que ja va aprovar la setmana passada la junta de portaveus, remarca que la viabilitat de la planta de Flix, amb clients i productes valorats al mercat, «passa per una inversió inferior a la que ara es planteja» a l’Aragó. «Desestimant aquesta opció, Ercros desatén, una vegada més, qualsevol mínima responsabilitat social corporativa envers Flix i el seu entorn, que es veu abocat a una situació d’extrema gravetat ocupacional a curt termini».

Després de la Setmana Santa s’intensificarà el calendaris de treball per trobar alternatives econòmiques per al futur del municipi, una demanda que es reitera a les administracions. A la vegada, es recorda a Ercros que, fet evident el bon estat dels seus comptes, ha de prioritzar la descontaminació dels terrenys en desús de Flix que s’havia alentit amb el consentiment del govern espanyol per la falta de recursos del grup.

«L’actitud actual d’Ercros sembla pretendre que Flix es quedi amb els passius ambientals de la seua activitat mentre es traslladen els actius productius a d’altres emplaçaments de l’Estat espanyol», remarca l’acord de l’Ajuntament.

Comentarios
Multimedia Diari