Denuncien El Corralet per irregularitats en la gestió del servei

Diverses associacions i protectores d’animals de les Terres de l’Ebre manifesten el seu malestar davant les irregularitats que presuntament està portant a terme l’empresa de Vinaròs

19 agosto 2019 15:04 | Actualizado a 19 agosto 2019 15:13
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Corralet és «un nucli zoològic autoritzat per la Generalitat Valenciana, dissenyat per albergar i cuidar els animals en tot allò que sigui necessari i per a que la seva estància sigui el més còmoda possible». Aquesta és la definició que l’empresa familiar el Corralet, ubicada al terme municipal de Vinaròs, en fa a la seva pàgina web. En total hi ha 50 municipis controlats per aquesta empresa, entre localitats valencianes i catalanes.

L’objectiu de l’empresa és per tant, cuidar als animals i fer que la seva estància sigui agradable.Però és realment aquesta la realitat? Aquesta empresa s’encarrega de la gestió de diversos municipis a les Terres de l’Ebre. Però són moltes les associacions i protectores que a dia d’avui estan en peu de guerra. 

Els incansables intents d’Arca (Tortosa) per fer que el Corralet no acabés gestionant la gossera municipal de Tortosa, amb una recollida de firmes; així com les diverses denuncies portades a terme des d’altres associacions com per exemple, ProGat Tortosa, han fet que Serproanimal S.L estigui constantment en el punt de mira. 

A això s’hi ha sumat la veu d’alarma de molts veïns i veïnes de les Terres de l’Ebre que han manifestat les seves queixes al Diari. 
Ajuntaments de diversos municipis de les Terres de l’Ebre com Deltebre, l’Ampolla, Santa Bàrbara, La Ràpita, Sant Jaume d’Enveja i Ulldecona tenen contractes amb l’empresa Serproanimal S.L. Un dels ajuntaments que ja ha començat a posar fil a l’agulla ha estat l’Ajuntament d’Alcanar qui recentment ha firmat un contracte amb Arca (Tortosa) per tal de complir amb el servei de benestar dels animals. 

 «Es tracta d’una empresa que es beneficia dels impostos que paguem als ajuntaments tots els ciutadans i ciutadanes, i a més comercialitza amb la venda d’animals de raça», explica Mercedes Ortolà, presidenta de l’Associació d’Advocats per a la Protecció Animal i Medi Ambient a la Comunitat Valenciana (APAMA). 

Segons els diversos portaveus de les protectores i associacions d’animals, El Corralet no compleix amb les seves tasques de cura i protecció dels animals. 

Els testimonis 
ProGat Tortosa ha denunciat oficialment a l’empresa El Corralet per presumptes irregularitats amb la gestió del servei. Per això ha presentat el testimoni de diverses persones que durant el passat mes de juliol van presenciar com Serproanimal S.L qui havia estat avisat per a recollir un gat abandonat, es va desentendre.   

També molts veïns i veïnes de la ciutat han denunciat la mala gestió del seu servei. L.M, veïna de Tortosa, ha explicat al Diari que l’empresa va recollir un gat seu que es trobava al carrer malferit després d’haver caigut des de l’ùltim pis de l’edifici. «El vaig estar buscant per tot, mai havia sortit de casa. Un home em va dir que va veure com es refugiava vaig d’un cotxe i va trucar a la policia». El Corralet se’n havia fet càrrec. L’havia portat fins les seves instal·lacions. «Allí el vaig trobar dessagnant-se. El gat no havia estat atès i feia una tira d’hores que estava allí. Em van posar mil excuses per a poder treure’l i vaig haver d’emplenar un grapat de papers». Aquesta veïna de Tortosa no ha estat la única que ha denunciat el cas al Diari. També ho han fet diversos portaveus d’associacions animalistes de les Terres de l’Ebre. 

Des de la Ràpita Felina, el seu portaveu, Iñaki Saracibar ha explicat que «el número d’eutanàsies practicades al Corralet són exagerades. S’ha de fer un treball per part dels Ajuntaments per controlar el cens d’animals». A més ha fet especial menció al fet que la realitat del corralet, on hi habiten uns quants animals, «no és comparable amb la realitat d’aquells i aquelles qui desgraciadament vivim una realitat ven diferent. Estem desbordats d’animals. Cada dia hi ha més abandonaments», explica Iñaki. 

Amb la mateixa línia s’ha manifestat l’advocada, Mercedes Ortolà que ha explicat el paper que han de complir les Administracion, que han de vetllar pel benestar dels animals. «Qualsevol ciutadà o ciutadana té dret a demanar a l’Ajuntament les entrades, sortides, adopcions o eutanàsies.... I així verificar que passa amb tots els animals que entren al Corralet».

Des de les xarxes socials Arca ha demanat als veïns «que posin queixes davant l’Ajuntament, perquè ells no estan rebent cap tipus de subvenció i és troben desbordats amb 119 gossos i 27 cadells». 

I la veritat que no són els únics que pateixen aquestes conseqüències. DeltaRescat, també ha manifestat la mala praxis de l’empresa. «Estem intentant que els animals no entrin al Corralet, ens hem posat en contacte amb la Policia Municipal per a que ens comuniqui els avisos d’animals abandonats» explica una de les vocals, Laura Martínez. «Tot i que ens quedem descoberts d’ajudes, hem guanyat  molt», diu. 
Catalunya es troba dintre la llei de Sacrifici 0. Però, Ortolà es pregunta si «el fet d’emportar-se als animals a la Comunitat Valenciana, anula la llei».  

«La Comunitat Valenciana està plagada de camps d’extermini d’animals, i les administracions continuen sense fer res», explica. Insisteix que s’ha de modificar el Codi Civil i que s’han d’aplicar polítiques de control de població d’animals i campanyes de concienciació, perquè si no els abandonaments continuaran produint-se. «El que no és normal és que si jo porto el meu gos a passejar i el porto sense lligar estic incomplint la llei. Però si el lligo 24 hores al dia, i el faig patir sense portar-lo al veterinari i sota unes condicions infrahumanes, llavors no passa res», explica Ortolà.

Festival de Música ProGat
Des de fa segles els animals han estat protegits a molts països del món. A l’antic Egipte per exemple els gats eren animals sagrats.
ISAR és una fundació que vetlla pels drets dels animals a Pennsilàvnia(EEUU) i que cada any per aquestes dates organitza diversos esdeveniments per homenatjar la figura de l’animal. Al 2.018 s’hi adheria Tortosa, essent la primera ciutat de Catalunya. 
En motiu de la celebració del dia internacional dels animals sense sostre, Progat Tortosa va organitzar ahir aquest Festival de Música que una vegada més ha estat tot un èxit. 

Tot i la gran acollida al festival, la portaveu de ProGat Tortosa ha volgut manifestar que els abandonaments continuen i els gats del carrer necessiten ajuda. «No rebem cap tipus d’ajuda i és impossible fer front a les despeses. Necessitem que adoptin», ha explicat Dora Casadó. 
Però això sí, l’esperit de lluita continua per a que els animals no s’utilizten com a «ferramenta».

Comentarios
Multimedia Diari