Flix projecta la creació d’una planta de biometà als terrenys d’Ercros

L’Ajuntament de Flix ha rebut una subvenció d’1,3 milions d’euros dels fons europeus Next Generation

02 junio 2023 17:50 | Actualizado a 03 junio 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Flix projecta la creació d’una planta de biometà als terrenys d’Ercros, després del seu tancament. L’Ajuntament de Flix ha rebut una subvenció d’un milió tres-cents mil euros dels fons Next Generation.

La producció d’aquest gas a Flix com a punt d’emplaçament té la potencialitat d’estar a una zona rural, relativament a prop de productors de granges i d’agroindústria com Lleida, i ofereix la possibilitat de canalitzar excedents o subproductes d’aquestes indústries agràries i del reciclatge urbà cap a una planta.

«A França l’any passat es van fer 105 plantes de biometà. Per primer cop a Espanya es va convocar el novembre passat una convocatòria d’ajudes limitada i hi vam concórrer», explica el regidor en funcions de Transició Energètica de l’Ajuntament de Flix, Xavier Sabaté. «Es tracta d’estimular l’aprofitament de residus orgànics, tot el que procedeix de la indústria agroalimentària, residus de les granges avícoles, sansa de les olives o productes caducats del supermercat».

El biogàs és un combustible que es genera a partir de la fermentació de residus orgànics provinents, principalment, de l’agroindústria, però també d’origen domèstic, com la brossa i la matèria orgànica reciclada. Un cop fermentats, tots aquests residus produeixen un gas molt similar al gas natural, amb els mateixos usos i aplicacions, però d’origen renovable. En el cas de Flix la planta serà de biometà, un «gas natural renovable» que es produeix mitjançant la refinació del biogàs provinent de la digestió anaeròbica. El biometà es considera un dels principals gasos renovables del futur i avui dia ja és una alternativa madura per a contribuir a descarbonitzar el sistema energètic. De fet, el biometà és la forma més refinada de biogàs cru i es pot utilitzar com a substitut del gas natural.

Tot i tractar-se d’una planta poc intensiva en llocs de treball (en seran una desena), ajudarà a posar solució a una de les mancances del municipi, com és el gas, permetent-ne la seua producció tant per fer-ne ús com per comercialitzar-lo a altres sectors. «El ramal del gasoducte arriba fins Camposines. Quan venia una empresa li havíem de dir que no teníem gas, i això era un problema», valora Sabaté. «Ara es podria proporcionar el gas tant a les cases del municipi que ho vulguin com a les indústries noves que estem atraient a la zona d’Ercros. Pensem que en el conjunt de la promoció econòmica del poble aquest és un pas important. L’interès públic ha de prevaler, i cal que els ciutadans es beneficien també». Així, el següent pas serà ara establir les aliances necessàries per tirar endavant la planta de gas.

La planta té un pressupost aproximat d’inversió de 8 milions d’euros i per a l’autoconsum energètic (de forma renovable) de 2 MW 2 milions més, de forma que són uns 10 en total, dels quals l’Ajuntament disposa de 1,3 milions. La fórmula serà l’empresa mixta, amb capital públic i privat.

«L’Ajuntament aportarà els 1,3 milions en forma de capital, volem que siga partícep d’una part de la propietat de la instal·lació. A partir d’aquí seleccionarem a través d’un procés transparent una empresa que siga solvent del sector, i que tinga la tecnologia adequada i la capacitat financera», clou Sabaté.

Ara l’Ajuntament ha de convocar el concurs, de forma que de cara a la tardor podria tenir l’empresa seleccionada.

Flix, com altres municipis de la zona, té mancança de gas (el gasoducte arriba fins a Camposines). Això ha sigut un hàndicap per a atreure empreses.

Comentarios
Multimedia Diari