Instal·len trampes al Delta per capturar senglars i reduir els danys que causen

De moment hi ha sis caixes trampa repartides pel Parc Natural, l’última als Ullals de Baltasar, i se’n preveuen ubicar tres més

06 febrero 2023 17:28 | Actualizado a 06 febrero 2023 18:44
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El delta de l’Ebre no s’escapa dels danys que provoca la creixent població de porcs senglars. La Generalitat ha començar a instal·lar un seguit de trampes, per minimitzar-ne els danys en aquest entorn protegit.

De moment ja n’hi ha 6 d’instal·lades i en les properes setmanes se n’ubicaran 3 més, en diversos punts al llarg del territori deltaic, amb l’objectiu de prevenir i minimitzar els danys sobre la biodiversitat.

Precisament aquest dilluns es va instal·lar una d’aquestes gàbies a la zona dels Ullals de Baltasar, en zona del Parc Natural. Segons detallen des de Departament d’Acció Climàtica, les zones humides com el Delta són hàbitats de gran qualitat per als senglars, on poden trobar una gran varietat de recursos alimentaris, refugis i descans. Acostumen a ser zones ideals per a la cria com passa des de fa anys al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

La mesura té una funció molt preventiva, segons explica el director del Parc Natural del Delta, Francesc Vidal. «El delta de l’Ebre és un espai molt sensible per a determinades espècies, sobretot ocells, molts dels quals nidifiquen al terra, com ara aus marines, però també altres espècies com els ànecs i les fotges, i, per això, és un risc molt gran tindre una població alta de senglars perquè són depredadors potencials d’aquestes espècies protegides i», afirma.

Les primeres es van instal·lar al setembre i de moment s’han capturat 22 exemplars

El director dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, detalla que aquestes trampes formen part del Pla de xoc que té en marxa l’administració per controlar les poblacions de senglar a Catalunya i evitar danys a l’agricultura i a la biodiversitat, accidents de trànsit i un augment del risc de malalties. «Amb les trampes instal·lades al Delta des del setembre es porten 22 senglars atrapats; per tant, l’efectivitat és bona», assegura Gómez.

Les sobrepoblacions de senglar, a més dels danys als cultius, l’augment de l’accidentalitat a les carreteres i el major risc de transmissió de malalties, també suposen una amenaça per a la biodiversitat. En el cas de la flora, quan el senglar es troba en alta densitat, pot suposar una amenaça per a algunes espècies com ara les orquídies, tant pel consum directe de bulbs com per l’efecte de les furgades. Poden afectar altres espècies amenaçades de flora i fauna que tenen poblacions molt reduïdes a Catalunya.

Els senglars també afecten altres espècies amenaçades per depredació sobre ous i cries, com ara les colònies d’ocells marins i aquàtics nidificants, cries de tortuga mediterrània i larves d’amfibis.

Pla de xoc

El Pla d’acció per al control dels danys produïts pel senglar 2022-2024 compta amb un pressupost de més de 10 milions d’euros, i vol reduir en 3 anys les poblacions de senglar i els efectes i conflictes que produeix a Catalunya, augmentar les captures i limitar-ne la reproducció.

Es tracta d’un conjunt d’accions que sumades pretenen donar una solució eficaç a les problemàtiques que generen els senglars i reduir-ne les poblacions a les zones més afectades del país.

Comentarios
Multimedia Diari