La gestió forestal a la serra de Pàndols va evitar un gran incendi

Al setembre un jove pastor s’incorporarà a Gandesa per recuperar l’activitat del pastoreig en aquesta zona

08 abril 2023 17:36 | Actualizado a 09 abril 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La gestió forestal a la serra de Pàndols, a Gandesa, va evitar un gran incendi la setmana passada. Tot i que feia molt de vent i que hagués pogut esdevenir un gran incendi forestal, els bombers van aconseguir estabilitzar-lo en només cinc hores i va acabar cremant poc més de dos hectàrees. La gestió forestal que s’havia fet prèviament a la zona va ser clau. En els darrers anys, els ajuntaments, les Agrupacions de Defensa Forestal, el Departament d’Acció Climàtica i la Diputació de Tarragona han fet una tasca de neteja del sotabosc i de les branques baixes per evitar que qualsevol foc es propague més ràpidament.

«Al 2012 vam iniciar un projecte de pla de gestió de forestal, que actualitzem cada quatre anys, i que marca quines són les actuacions a seguir en les 1.900 hectàrees de massa forestal que tenim. Des de llavors hi hem anat treballant sense parar cap any, amb les Agrupacions de Defensa Forestal, fent neteja i basses de captació d’aigua. La prioritat va ser fer franges de seguretat i la neteja de la massa forestal en zones de risc», explica al Diari l’alcalde de Gandesa, Carles Luz. Des de bon començament ja es va actuar a Pàndols, netejant el sotabosc i talant arbres per deixar més espai entre ells, ja que era una zona de molta massa forestal i alt risc.

A més a més, després, la fusta extreta i l’estella serveix per escalfar l’aigua de la calefacció que abasteix l’escola, la llar d’infants i la biblioteca de Gandesa. «Tenir el bosc esponjat i sense sotabosc és vital. Vaig anar a veure la zona de l’incendi dos dies després i els arbres estaven torrats, no cremats. Les branques no es toquen entre elles i l’incendi no va agafar velocitat, malgrat el vent», exposa Luz.

El mateix gener passat, com va informar el Diari, també els Bombers de la Generalitat van dur a terme cremes prescrites i controlades a la serra de Pàndols, dins d’un punt estratègic de gestió per al control de grans incendis dins de la serra de Pàndols i Cavalls. Aquest era ja el segon pla de crema a la zona. El primer va arrencar fa quatre anys i va abastar unes 30 hectàrees.

Un altre factor clau és la tasca que porten a terme els pastors amb els seus ramats. Martí Badòquio és de Bot i té 54 anys. S’aixeca a l’alba cada dia i no coneix les vacances, viu pel seu ramat de 300 cabres. És la tercera generació de pastors de la seua família, s’hi dedica des dels 14 anys, en sortir de l’escola. Des de fa 6 anys que cada estiu les porta a Pàndols, on durant cinc mesos es mengen arbustos, matolls i «literalment tot el que puga ser combustible».

«El primer any que vaig pujar allà dalt estava molt brut, no es podia ni passar, i ara està molt net. Veuries córrer un ratolí de tan bé que està», explica. «Gràcies a les cabres i a tenir el terreny net el foc de l’altre dia no va anar a més. Amb el vent que feia, del contrari, hagués pogut arribar al Pinell». Aquest estiu, al juny, hi tornarà a pujar.

També a Gandesa hi ha en marxa un projecte per recuperar l’activitat del pastoreig a la zona. amb l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), la Xarxa de Custòdia del Territori, l’Escola de Pastors de Catalunya i la Federació d’Associacions de Defensa Forestal de la Terra Alta, a més de l’Escola Agrària de Gandesa. Al setembre, un jove pastor s’incorporarà a l’ofici.

Comentarios
Multimedia Diari