Les obres de la guarda de protecció de la badia dels Alfacs arribaran a final d’any

El projecte forma part de l’Estratègia Delta per revertir la regressió al delta de l’Ebre

25 mayo 2023 12:05 | Actualizado a 25 mayo 2023 17:39
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les obres de la guarda de protecció a la badia dels Alfacs començaran a final d’any. Així ho ha comunicat el Departament d’Acció Climàtica i Agenda Rural. El projecte, amb una inversió de 10,5 milions d’euros, forma part de l’Estratègia Delta per revertir la regressió a l’espai.

Aquesta setmana la Direcció General de Polítiques de Muntanya i del Litoral, amb la conformitat del Servei Provincial de Costes de Tarragona del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, ha donat el vistiplau al projecte. Aquest tràmit és indispensable, atès que les actuacions s’han de dur a terme a la línia de costa, i permetrà que en breu ja es pugui licitar el projecte.

La guarda actuarà com a barrera de contenció davant la pujada del mar i contribuirà a evitar l’entrada d’aigua terra endins i a minimitzar, així, la salinització del delta de l’Ebre. També evitarà danys en les infraestructures de la zona i pèrdua de terres de conreu.

«L’objectiu que té la guarda és, davant la previsió futura de la pujada del nivell del mar, evitar que l’aigua salada inundi els conreus d’arròs que toquen amb la badia dels Alfacs», explica al Diari el director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Jesús Gómez. La guarda recorrerà tot l’interior de la badia dels Alfacs, des del municipi de la Ràpita fins el Trabucador.

En total s’actuarà sobre 12.900 metres lineals, en tres fases. Les dues primeres fases se centraran a reforçar la protecció contra la pujada del nivell del mar. La guarda de protecció tindrà una cota d’1,20 metres per sobre el nivell del mar i uns 4 metres d’amplada, i serà transitable. En alguns trams molt concrets, on actualment ja hi ha infraestructures similars, es recreixeran les existents i s’asseguraran els accessos existents.

L’existent és un tram de dos quilòmetres aproximadament que ja va executar l’Estat fa un temps, al terme d’Amposta. Com que aquella guarda és més baixa, amb aquesta actuació en arribar a aquest punt es repujarà i connectarà.

Les obres d’aquestes dues primeres fases tenen un pressupost total de 10,5 milions d’euros. Els treballs respectaran els períodes de nidificació de les aus de la zona, i també la campanya de reg i del cicle productiu de l’arròs.

La tercera fase haurà de permetre en el futur fer un tancament total de tot l’hemidelta dret en contacte amb la badia dels Alfacs i garantir la transitabilitat mitjançant l’adequació del sòl i la construcció de ponts per superar els desguassos i les connexions de les basses amb el mar.

«Les dos primeres fases seran de protecció i són les més importants. Podem dir que la tercera serà la que connectarà tots els trams per donar continuïtat des de la Ràpita fins al Trabucador. Serà una via transitable amb un carril bici i ponts. Haurà de convertir la guarda en una via total», apunta el director. «Volem alhora que siga un camí de conscienciació del canvi climàtic, amb estructures de coneixement o visualització dels efectes del canvi climàtic al Delta».

El projecte s’ha dissenyat tenint en compte les aportacions dels usuaris afectats i els ajuntaments d’Amposta i la Ràpita.

Altres actuacions

El passat mes de febrer ja es van iniciar els treballs del Pla de reforç de les guardes de protecció de les basses del delta de l’Ebre, amb una inversió de 2,6 milions. L’objectiu també és enfortir les guardes de les basses i llacunes del Delta per evitar l’entrada d’aigua marina als arrossars i fer front a les pujades del nivell del mar davant el context de canvi climàtic.

El director territorial Jesús Gómez explica que aquestes obres encara s’allargaran tot un any, ja que s’aturen durant l’època de nidificació de les aus en aquest fràgil espai.

Paral·lelament també ha finalitzat el mostreig de sorres a la costa deltaica per fer l’estudi de sorres per reforçar el Fangar, la Marquesa, l’illa de Buda i el Trabucador, i que preveu mobilitzar 11 milions de metres cúbics de sorra, seguint el model holandès de solucions basades en la natura.

«Ara s’analitzaran les mostres, ja que se n’han tret una gran quantitat», clou Gómez. .

Estratègia Delta: inversió de 116,7 milions

El projecte de la guarda de la badia forma part de l’Estratègia Delta del Departament d’Acció Climàtica, que agrupa les diferents accions previstes pel Govern de la Generalitat al delta de l’Ebre per donar resposta a la necessitat d’adaptació i mitigació d’aquesta zona davant dels efectes de la crisi ambiental mitjançant accions per revertir la subsidència, la regressió i la pèrdua d’hàbitats. En total es preveu una inversió de 116,7 milions d’euros fins al 2032 en actuacions relacionades amb la gestió dels sediments, l’estabilització del frontal deltaic, la protecció de la part interior del delta o la millora de la gestió integral de l’aigua dolça del delta, entre d’altres.

Comentarios
Multimedia Diari