Millores al ferm de la C-12 amb asfalt més sostenible

Un pla de manteniment de les carreteres incorpora noves tècniques i materials que afavoreixen el reaprofitament i redueixen emissions

12 mayo 2022 17:27 | Actualizado a 13 mayo 2022 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Departament de la Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat ha engegat les primeres de les 12 obres que executarà enguany en el marc del Pla de ferms sostenibles, per a reduir la petjada de carboni de les obres de millora en carreteres, amb un estalvi estimat de 1.300 tones de CO2 respecte dels mètodes tradicionals. Corresponen a la millora del ferm en carreteres que incorporen noves tècniques i materials més sostenibles, des del disseny, la fabricació i l’execució de les actuacions.

Entre aquestes hi ha la carretera C-12 (Eix de l’Ebre) entre Xerta i Rasquera, on en un tram de 15,5 quilòmetres s’instal·larà una mescla altament modificada amb cautxú, amb un pressupost d’1,4 milions d’euros.

A la demarcació de Tarragona hi ha també inclosa una actuació a la T-710 entre Falset i la Vilella Baixa, on un tram de 5,2 quilòmetres s’asfaltarà amb un material de mescles amb fibres de cel·lulosa, amb una inversió d’1,18 milions.

El global del programa suposarà una inversió de 20 milions d’euros. Les obres del Pla de ferms sostenibles, que comencen aquesta primavera i tindran un termini d’execució de tres mesos, abastaran un total de 116 quilòmetres de carreteres arreu de Catalunya.

En aquestes actuacions es posen en pràctica diferents solucions innovadores, que tenen en compte la reducció del balanç energètic: temperatura de fabricació (ús de mescles en fred), transport i estesa del ferm; també la reducció d’emissions i consum energètic, amb un menor envelliment del betum i la millora de les condicions de treball; l’aprofitament de productes elaborats amb materials reutilitzats o reciclats (material fresat, pols de pneumàtic, àrids siderúrgics o vidre) i un augment de la durabilitat i el cicle de vida, «que permet reduir els consums de materials i costos».

Un cop s’executin els treballs, es farà seguiment de cada actuació, per tal d’avaluar les solucions aplicades i incloure’n l’ús en les obres que du a terme habitualment la Generalitat a la seva xarxa viària.

Segons remarca el vicepresident Jordi Puigneró, els objectius del seu departament són «connectar, digitalitzar i descarbonitzar» i assegura que «aquests eixos estan presents en totes les actuacions que fem». Com a exemple posa les obres en aquestes 12 vies: «millorem carreteres alhora que estem descarbonitzant el país», afirma.

Comentarios
Multimedia Diari