Mor Ramon Sánchez Cases, sense haver pogut treure el seu pare del Valle de los Caídos

L’Ajuntament de Flix es compromet a seguir amb els tràmits perquè es compleixi la voluntat del veí, traspassat aquesta setmana als 86 anys

18 diciembre 2020 10:50 | Actualizado a 19 diciembre 2020 11:27
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquesta setmana ha mort Ramon Sánchez Cases als 86 anys, sense haver pogut complir amb l’objectiu que s’havia marcat: recuperar les restes del seu pare, José Sánchez Grau, dipositades al Valle de los Caídos des de l’any 1959. El Diari va entrevistar aquest veí de Flix fa un any, poc després de l’exhumació de Franco.

L’Ajuntament es posarà en contacte properament amb els seus familiars (ell vivia sol a la població de la Ribera d’Ebre), però l’objectiu és continuar els tràmits per aconseguir que les restes de José Sánchez Grau tornin al municipi. «La voluntat del senyor Ramon va quedar molt clara i treballarem per poder-la complir, encara que costi anys», comenta l’alcalde de Flix, Francesc Barbero. El Diari també ha consultat el Memorial Democràtic de la Generalitat, qui afirma que s’ha de fer la petició de trasllat directament a Patrimonio Nacional de l’Estat.

José Sánchez Grau va morir en combat a la batalla de l’Ebre quan el seu fill tenia poc més de 4 anys. La família Sánchez Cases va estar 70 anys sense saber on estava enterrat el pare. L’únic que sabien era que havia mort en un punt indeterminat de la Terra Alta durant la batalla de l’Ebre, el dia 12 d’octubre de 1938. Tenia 33 anys. «Feia temps que no sabíem res d’ell i la mare va enviar una carta preguntant», explicava el fill en l’entrevista al Diari.

Ramon guardava el document en què el comissari del 247 batalló de la 62 brigada mixta va contestar Paula Cases Franch, comunicant-li la mort del seu marit, però sense concretar on estava enterrat.

No va ser fins a l’any 2008 que el seu fill va poder conèixer el destí de les restes del pare. Inicialment enterrat en una fossa al cementiri de Gandesa, l’any 1959 va ser traslladat al Valle de los Caídos, com tants d’altres milers de morts durant la guerra, «sense cap coneixement ni molt menys consentiment» dels familiars.

Segons els documents aconseguits, José Sánchez Grau es troba des del 28 de març de 1959, en el columbari 1.377, segon pis cripta dreta, i està inscrit amb el número 7.349 al llibre d’inhumacions del Valle de los Caídos.

La mare sempre havia expressat la voluntat de recuperar les restes del marit, però va morir el 1995 sense saber ni tan sols on es trobaven. Aquest passat dimecres, Ramon Sánchez Cases va ser enterrat al cementiri de Flix, on si els tràmits que ara assumirà l’Ajuntament acaben donant fruits, podria descansar finalment també el pare, més de 80 anys després de la seva mort.

Memòria: Deu llambordes ‘stolpersteine’

Part de la família de Ramon Sánchez Cases, del bàndol perdedor a la Guerra Civil, es va haver d’exiliar a França, i un tiet va morir a Mauthausen. Precisament a aquest oncle està dedicada una de les deu llambordes ‘stolpersteine’ que s’instal·laran al municipi de Flix, aquest proper 2021, en record als veïns deportats a camps d’extermini nazis durant la Segona Guerra Mundial. 

Comentarios
Multimedia Diari