‘No podem esperar més per protegir el Delta dels efectes del canvi climàtic’

Centenars de persones recorren el litoral ebrenc per comprovar de primera mà els efectes de la borrasca Glòria

27 enero 2020 10:00 | Actualizado a 28 enero 2020 12:48
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els tortosins Sisco i Cinta Vilarroya passejaven ahir al matí pel litoral de l’Ampolla per comprovar de primera mà els efectes del temporal Glòria, amb un mar per fi en calma. Com ells, centenars de ciutadans s’han desplaçat aquest cap de setmana al delta de l’Ebre i els municipis de la costa ebrenca per veure els efectes devastadors de la borrasca, omplint per altra banda bars i restaurants en temporada baixa.

Com molts veïns de Tortosa, la família Vilarroya acostuma a anar a la platja a l’Ampolla i ahir es mostraven molt preocupats resseguint el passeig marítim i la platja de l’Arenal, porta d’entrada al delta de l’Ebre. Consideren que el Glòria pot ser un primer avís dels efectes del canvi climàtic, «que amenaça i molt el Delta». «Hem de cuidar la natura i actuar contra el canvi climàtic si no volem que això sigui cada vegada més habitual»; comentava la filla, mentre el pare remarcava que el succeït aquesta passada setmana es veia a venir. «Fa temps que hi ha l’amenaça i no s’ha fet res», es lamentava.

També des de Tortosa es van desplaçar a l’Ampolla Àngels Martí, Maria Mitjavila i Ernesto Martí. «Tenim un apartament aquí i hem vingut per veure que tot estigués bé, però abans hem volgut comprovar la magnitud de la malesa a les platges», afirmaven tot passejant per un tram de passeig on les onades es va emportar escales, paviment i altres elements de formigó. Pel que fa al seu pis, tot i estar a primera línia de mar, «compta amb un mur al davant que ha servit de protecció».

«El clima està canviant i és urgent fer alguna cosa per protegir el delta de l’Ebre, si no, no hi serem a temps», comentaven.

Des de Barcelona

En un altre tram de la platja, els barcelonins Anna Delclòs i Rafael Rodríguez recollien brossa amb el seu fill Bernat, de tres anys. «Tenim un apartament aquí des de fa tres anys i venim cada quinze dies per sortir de la ciutat i gaudir de la natura amb el nostre fill», comentava Rodríguez, que aquesta setmana ha seguit des de la distància però amb molta atenció y preocupació els esdeveniments al Delta. «Ho hem viscut amb angoixa i hem vingut per posar el nostre gra de sorra recollint el que anem trobant, sobretot vidres i plàstics».

«El Delta està amenaçat i no es fa res. Els passeigs marítims i les platges s’arreglaran i es refaran, però què passa amb els espais naturals que estan desapareixent?» lamenta aquesta família, que gaudeix recorrent amb bicicleta el Delta i observant les aus que hi habiten. «Aquestes platges verges, aquest entorn, no tenen preu».

Caixes de la llotja i tonyines

Salvador Cabrera, propietari del restaurant lo Goleró, recollia ahir al matí desenes de caixes de peix de la llotja local. Durant el temporal, la força de les onades que sobrepassaven el port es va emportar molt material dels pescadors, que ara apareix a les platges com la de l’Arenal. «Ja n’hem recollit més de 200, així com xarxes i altres utensilis de pescadors i musclaires», explicava al Diari.

També continuaven apareixent mortes a la platja algunes tonyines de gran mida, no només a l’Ampolla, també a la zona del Trabucador (on se n’han comptat més de 200) i fins a les Cases d’Alcanar.

La força de les onades va arribar al Restaurant Lo Goleró i a l’oficina d’informació turística i la zona de jocs infantils que té al davant, però per sort no va fer danys importants. Molts dels camps propers a aquest establiment i a la bassa de les Olles continuaven ahir coberts per l’aigua del mar.Però tot i tenir el camí impracticable, el restaurant continuava obert per als seus incondicionals.

«En 65 anys no havia vist res igual», comentava Cabrera. Amb l’inici del temporal van haver de marxar i deixar el seu establiment, però per sort els danys han estat menors. «El mar ha trencat les dunes que hi havia al davant, però el cert és que gràcies a aquestes dunes no hem patit més danys, ha servit de contenció».

Segons explicava, molts veïns de l’Ampolla i en general del delta de l’Ebre han quedat molt tocats per aquest temporal.

«Ens en sortirem com sempre, però alguna cosa ha canviat». En aquest sentit, considera que és imprescindible que l’administració inverteixi, «com s’ha fet amb èxit en d’altres zones com ara el delta del Po a Itàlia». «El canvi climàtic és imminent i no podem esperar més per protegir el Delta».

Comentarios
Multimedia Diari