Una exposició sobre brossa marina busca conscienciar sobre l’ús dels plàstics

‘La brossa marina és cosa nostra’ es pot visitar a la Casa de Fusta, prop de l’Encanyissada

04 marzo 2020 10:50 | Actualizado a 09 marzo 2020 11:17
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els envasos i les bosses de plàstic deambulen sense control arreu del planeta, sent fins a 8 milions de tones anuals d’aquest residu les que van a parar al mar. També cada any, al parc natural del Delta de l’Ebre es recullen unes 16 tones de residus marins, dels quals prop d’un 80% són plàstics, generant unes conseqüències sobre la costa, la fauna i fins i tot la nostra salut que poden ser mortals.

Per crear consciència sobre tots aquests residus que generem, l’exposició «La brossa marina és cosa nostra», que es pot visitar a la Casa de Fusta, al costat de l’Encanyissada, aborda el tema dels residus que van a parar al mar amb l’objectiu de sensibilitzar a la població i fomentar un canvi d’hàbits pel que fa a l’ús dels residus, així com un nou compromís social cap a una economia circular que eviti la seva proliferació.

I és que el plàstic tarda molts anys a desaparèixer, per això a l’exposició es poden veure objectes tan curiosos com un envàs de refresc dels anys 70, cintes de casset o un recipient provinent de l’altra punta de món, tots recollits a les nostres platges a través de diferents campanyes de neteja de la campanya «Per un delta Net!». A banda d’aquests residus, l’exposició també reflexiona sobre els orígens del problema, les fonts i les seves conseqüències, a banda d’oferir diferents propostes per no seguir en el mateix camí.

El director del Parc Natural, Francesc Vidal, ressaltava que des del Parc fa més de 15 anys que treballen en la problemàtica d’aquests residus, que no només arriben a la costa a conseqüència de l’incivisme a la zona, sinó que el mar s’encarrega de transportar aquests plàstics i descompondre’ls, el que encara els fa més perillosos per als éssers vius.

Al Delta si suma l’Ebre com a transportador d’aquests residus, i segons s’explica a la mostra es calcula que el riu aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al mar. Per tot això, no n’hi ha prou en participar en les campanyes de recollida, sinó que «la ciutadania ha de ser conscient que la brossa, encara que intentem reciclar, de vegades se’ns escapa. Cal reciclar i consumir de forma responsable per evitar que se’n generi», deia Vidal.

Un problema per a la fauna

Al Delta de l’Ebre aquests residus tenen conseqüències importants en la fauna marina. «Ens trobem amb moltes aus, tortugues i fins i tot dofins atrapats en plàstics i residus corresponents a la pesca», deia el director el Parc Natural. I és que tal com apunten les dades, un 90% dels ocells marins vius han menjat plàstic d’alguna mena; a banda, es calcula que un milió d’aus i cent mil mamífers i tortugues moren cada any a causa dels plàstics llançats al mar.

De la mateixa manera, la presència de residus al mar pot disminuir les captures dels pescadors, que molts cops treuen les xarxes amb residus a més de peixos, així com posar en perill a la mateixa tripulació.

Comentarios
Multimedia Diari