Una quinzena de castells i talaies de l’Ebre i Tarragona se sumen a l’Encesa de torres pels drets humans

La iniciativa sorgida a Mallorca s’ha estès per la Mediterrània

09 enero 2024 17:00 | Actualizado a 10 enero 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Institut Ramon Muntaner, amb seu a Móra la Nova, coordina a Catalunya, València, la Franja i la Catalunya Nord l’Encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels drets humans; un acte impulsat des de Mallorca (pel Consell de Mallorca, l’IES Marratxí i el Fons Mallorquí de Cooperació) en què participen diferents territoris de l’arc mediterrani. L’Encesa tindrà lloc de forma simultània aquest dissabte 13 de gener, i recrea la comunicació visual que tenia lloc entre torres de guaita, les quals eren, essencialment, un recurs d’autodefensa, i que ara amb aquesta acció es converteixen en punts de llum.

Segons destaquen des de l’organització, l’objectiu és doble: per una banda, sensibilitzar la població sobre la situació que viu el Mediterrani, on moltes persones que es veuen obligades a abandonar casa seva hi perden la vida cada any. I per l’altra, reivindicar i posar en valor les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present al conjunt dels territoris de parla catalana.

Enguany, la iniciativa incrementa el nombre de torres participants, fins a unes 50. De les Terres de l’Ebre hi participen el Castell d’Algars de Batea, la Torre del Célio de Tortosa; la Casa del Prat i la Torre de Font de Quinto de Campredó; la Torre de la Carrova i la de Sant Joan, a Amposta; la Torre de la Guardiola i les tres Torres del Moro de la Ràpita; la Torre del Carrer Nou d’Alcanar i la del Carrer Major de la Sénia. També s’il·luminaran el castell de Santa Oliva, la Quintana del Castell de Vila-rodona i el castell de Falset.

La jornada arrencarà a les 12.45 hores, amb la lectura del manifest escrit enguany per Josep Vallverdú i Aixalà. A les 13.00 hores es produeix l’encesa de fum i la cantada del Viatge a Ítaca de Lluís Llach. A la tarda, es retorna a les torres a les 18.00 hores per llegir de nou el Manifest i a les 18.30 hores, encendre les bengales de foc.

Comentarios
Multimedia Diari