50 anys de l’Olimpíada Escolar

27 abril 2024 21:34 | Actualizado a 28 abril 2024 07:00
Sandra Guaita
Comparte en:

Després de tres setmanes, el passat divendres el pavelló olímpic municipal va acollir l’acte de cloenda de l’Olimpíada Escolar de Reus, que enguany celebra els 50 anys. És una fita que demostra l’estreta vinculació de Reus amb l’esport, i sobretot la tasca que s’ha fet al llarg dels anys perquè aquesta relació arribés a tothom i creés planter des de la promoció de l’esport base. Una feina constant feta en xarxa des dels centres d’ensenyament, des de les entitats esportives i els clubs, des de les famílies, i també des de les administracions.

La celebració dels cinquanta anys ens convida a mirar enrere i resseguir la memòria de les quaranta-dues edicions dels jocs que s’han celebrat a partir de records personals, de fotografies o de la sèrie de cartells anunciadors que s’han anat succeint. I a comprovar, sobretot, que les olimpíades escolars han estat un gran espai de trobada amb l’esport, d’experiència de l’esport de competició en instal·lacions esportives professionals, i de relació amb els valors que l’esport representa, des de l’esperit de superació al joc d’equip i el joc net, i evidentment una plataforma excel·lent per a la promoció de l’esport femení.

Una experiència individual i col·lectiva que s’ha afegit a la tasca de promoció de l’esport feta des de les escoles, i que forma part de la memòria personal de molts reusencs i reusenques, i també dels i les esportistes de la comarca i de poblacions properes que hi han participat en les diferents edicions. També aquí, en l’esport, Reus ha demostrat la seva voluntat oberta de ser espai de referència per al territori, estenent al seu voltant aquesta tasca de dinamització de l’esport de base.

L’aniversari ens convida al record, a una dolça nostàlgia per als qui mirem enrere de quan nosaltres hi participàvem. De fet, encara rememoro amb emoció haver tingut l’honor de ser abanderada de l’Olimpíada Escolar. L’efemèride ens convida al balanç però, sobretot, a mirar cap al futur amb la il·lusió de veure als nostres fills i filles participant: adonar-nos que l’esforç continuat que hi ha al darrere de cada edició ha estat valuós i necessari per escriure una història que forma part amb lletres majúscules de la història de l’esport a la ciutat. I no només de la història de l’esport, perquè l’Olimpíada escolar ha estat també fonamental per construir i formar públic, a fer estreta aquesta relació de la ciutat amb l’esport per la part de l’afició i el coneixement de les regles de les diferents disciplines esportives.

Evidentment, al llarg d’aquests cinquanta anys hi ha hagut canvis i el format de l’Olimpíada s’ha anat adaptant als temps. Fins i tot ha ampliat el seu radi d’acció i la seva capacitat d’arribar a tothom: la inclusió de les modalitats de ritmes i ball o la creació de l’Olimpíada cultural com a activitats complementàries són exemple d’aquesta voluntat de convertir l’experiència olímpica en una experiència de ciutat atractiva i capaç de ser viscuda amb intensitat, possible des de la suma de molts esforços i la implicació dels centres escolars.

Enhorabona, doncs, a totes i a tots els que ho heu fet possible, especialment al Reus Deportiu, on va gestar-se aquesta iniciativa singular, gràcies a l’empenta de Joan Basora, que va ser el primer director, però també de l’entusiasta implicació de tota la junta directiva que presidia l’Andreu Olesti i dels tècnics i membres de les diferents seccions del club roig-i-negre. Felicitats també als que heu fet possible també aquesta edició que tot just ara tanquem. Des de l’Ajuntament, el nostre suport i la nostra disposició a impulsar un esdeveniment esportiu i ciutadà de primer ordre.

Comentarios
Multimedia Diari