Obrim el museu casteller al món

06 septiembre 2023 14:24 | Actualizado a 07 septiembre 2023 20:00
Dolors Farré
Comparte en:

Aquest divendres obre al públic el Museu Casteller de Catalunya, en un dia feliç per Valls, pel món casteller i per a tot el país. Fem realitat un projecte que ha estat col·lectiu, en un èxit que, cal posar-ho en valor com a gran actiu del museu, és de totes i tots. Per això mateix, pertoca felicitar a tots els que ho han fet possible al llarg de tots aquests anys, començant pel reconeixement pòstum que es mereix, sens dubte, en Pere Català Roca. Ell, a l’històric Congrés de Cultura Catalana del 1977, ja va somiar en crear un museu dedicat als castells i just aquest 2023, quan es compleixen 100 anys del naixement d’aquest vallenc il·lustre i català unversal, obrim un centre museístic de primer nivell del que ell en va ser ideòleg i impulsor. De ben segur, en Pere Català Roca tenia clar que el Museu Casteller havia de tenir una triple dimensió: en primer lloc, dimensió de ciutat, del seu Valls i Km0 casteller; dimensió de país també com a projecció de la nostra identitat; i a la vegada, dimensió universal, com altaveu dels bons valors castellers.

Fem realitat un projecte que ha estat col·lectiu, en un èxit que, cal posar-ho en valor com a gran actiu del museu, és de totes i tots. Per això, pertoca felicitar a tots els que ho han fet possible

En l’àmbit de ciutat, el Museu Casteller és un equipament que ha de sumar, de manera molt potent, en favor de Valls, del seu comerç, de la seva restauració o del seu turisme. També un equipament que reforça i amplia el nostre paper de capital cultural de país, bressol de tradicions úniques com els castells o la calçotada, referent gastronòmic també de país. Dimensió de ciutat a la vegada per tot el que ha de representar de recuperació del Centre Històric, com un instrument més que suma a tots els projectes que ja tenim en marxa o que hem d’engegar aquest mandat en habitatge, urbanisme, comerç, cohesió social...; així com en la consolidació d’una potent anella cultural i cívica que amb la Biblioteca Carles Cardó, l’Espai Jove i ara el Museu Casteller comença a prendre forma junt amb tres equipaments més que estem encarrilant com són l’Escola de Música al carrer de la Cort, la Casa de la Festa a Sant Oleguer o el Centre Cívic a Sant Antoni.

En segon lloc, dimensió de país també per ser un museu únic i singular, com ho són els castells i com ho és una tradició que és imatge de Catalunya al món i que ens identifica com a país. Valls se sent orgullosa de ser el Km0 i ho reivindicarem sempre, però a la vegada, ens sentim orgullosos també d’explicar al món que aquest és un patrimoni compartit, de totes i tots, de totes les places i ciutats, de totes les colles i de tots els castellers.

El museu obre amb ganes de créixer, d’innovar i actualitzar-se amb noves propostes i nous projectes perquè el Museu Casteller és i serà un museu viu

I dimensió universal també perquè aquesta tradició d’enlairar i mirar més amunt, és Patrimoni Immaterial de la Humanitat. El museu ha de ser també altaveu d’això, per descobrir la història, les vivències i bons valors de solidaritat, ajuda mútua i superació que han convertit els castells en un patrimoni humà i universal que ens fa millors com a societat.

Amb aquesta triple dimensió local, nacional i universal ben present, demà obre el Museu Casteller. Des d’aquí, l’agraïment, en nom propi i de la ciutat, a totes les entitats, col·lectius, colles castelleres i persones que han lluitat, participat i col·laborat per fer realitat el projecte. A tots els membres de l’Ajuntament que al llarg d’aquests gairebé 50 anys han cregut en el museu i no han defallit, començant pels diferents alcaldes i alcaldesses que ha tingut la ciutat en aquests anys, com també a tots els tècnics municipals que hi han participat. Menció especial a l’exalcaldessa Dolors Batalla per impulsar un projecte de museu ambiciós i obert a tot el món casteller, així com a l’exalcade Albert Batet que no tant sols va fer possible la seva implantació al bell mig del Centre Històric i a tocar de la plaça del Blat, sinó que va aconseguir canalitzar el finançament per a les obres de construcció.

Som aquí gràcies a l’esforç de molta gent, que han sumat en un projecte que és col·lectiu. Ajuntament, Coordinadora de Colles Castelleres i el suport, avui i en el futur, de la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya, hem de continuar avançant per teixir i ampliar la pinya del nou museu. El museu obre amb ganes de créixer, d’innovar i actualitzar-se amb noves propostes i nous projectes perquè el Museu Casteller és i serà un museu viu, com ho són els castells, com ha de ser la casa de totes les colles i de tots els castellers i castelleres de Catalunya i el món.

A totes i a tots, benvinguts al Museu Casteller de Catalunya.

Comentarios
Multimedia Diari