Terraltencs
i franjolins

29 noviembre 2023 19:08 | Actualizado a 30 noviembre 2023 14:00
Josep Ramon Correal
Comparte en:

El paquet més gruixut de nous articles fa referència als gentilicis com per exemple montsianenc o terraltenc que fa temps que fem servir. També ja és normatiu dir franjolí que, un servidor, no ho havia sentit mai. Una paraula que usa tothom i, en canvi, no recollia el diccionari de l’IEC és birra. A partir d’ara podrem emprar-la sense que aquest exèrcit de puristes que s’han posat de moda ens esmeni la parla. Tampoc no he vist almon el terme gentrificació que també ha estat incorporat al sancta sanctorum de la llengua. Gentrificació és la «transformació socioeconòmica d’una àrea urbana degradada».

L’Institut d’Estudis Catalans ha presentat la darrera actualització del Diccionari amb trenta entrades noves i 278 modificacions o ampliacions

Respecte a les locucions ha entrat «sense paraules», com no podia ser d’una altra manera (perdó, se m’ha escapat). En canvi, veig forçada l’adopció de la locució castellana de carne y hueso per «de carn i os». És com si l’Acadèmia Espanyola de la Llengua acceptés soñar tortillas o ser más burro que el barro de hacer orinales. Tanmateix, sisquera (»castellanisme inadmissible», segons l’Alcover-Moll), que ho diem tothora els de català occiental com els terraltencs, no hi ha manera que coli.

Comentarios
Multimedia Diari