La Gent del Llamp, 40 anys de passió pels llibres

26 noviembre 2022 20:41 | Actualizado a 27 noviembre 2022 07:00
Cinta S.Bellmunt
Comparte en:

Em remunto al març del 1987. En aquella època em dedicava principalment al periodisme cultural des del rotatiu Catalunya Sud, que es publicava en aquesta àrea del nostre país. Ben aviat vaig entrar en contacte amb artistes de diferents disciplines, un d’ells, l’Anton Roca. Una nit em va portar al Cafè Poetes, a la Part Alta de Tarragona, perquè em volia presentar a un grup d’amics i amigues que integraven el col·lectiu La Gent del Llamp i que solien trobar-se en aquell local.

El que m’explicaven em va semblar molt interessant. S’estimaven els llibres amb deliri i els tractaven com un objecte molt especial. Impulsaven la seva publicació i actuaven com una editorial molt singular, ja que la manca de recursos econòmics i els inconvenients legals amb els quals sovint s’havien d’afrontar exigien molta militància i il·lusió per tirar endavant els projectes.

Dedicar-hi temps, creativitat i diners a la publicació de llibres de forma altruista, superant tots els obstacles administratius i comercials, em va semblar admirable i els hi vaig dedicar un reportatge que es va publicar el 7 de març de 1987. Hi ha una foto en la qual, d’esquerra a dreta, hi apareixen el Fermí Roig, el Josep Lluís Savall, l’Antoni Torrell, l’Odile Arqué, el Joan Cavallé, el Magí Sunyer i el propi Anton Roca, que eren alguns dels membres d’aquell moment. Aquesta imatge ja diu molt del tarannà del grup: una barreja d’escriptors i escriptores i d’artistes. I és que La Gent del Llamp, en els seus 40 anys de trajectòria que enguany compleix, ha agafat la literatura com a principal reclam, i en diversitat de gèneres (contes, poesia, teatre, traduccions...), però també ha posat en valor altres arts com la fotografia, la pintura o el collage i sempre han tingut molta cura tant en la tria de textos com en les il·lustracions i el disseny de la portada.

Cada llibre sempre ha estat una objecte artístic en sí mateix, i en la seva confecció, en general, a més de l’autor o autora del text, o qui hagi fet una determinada traducció, s’hi compta amb un artista que fonamentalment il·lustra la portada. D’aquesta manera, han posat a l’abast de la ciutadania una amplitud de propostes literàries i, fins i tot, carpetes artístiques, integrades aquestes últimes per un conjunt de peces visuals acompanyades d’un petit text.

Cada llibre sempre ha estat una objecte artístic, i en la seva confecció, en general, s’hi compta amb un artista que il·lustra la portada

Superats per la gestió que implica el procés editorial, en un moment determinat van deixar aquesta part en mans primer d’Arola Editors i després de Cossetània Edicions, per tal de centrar-se en la creació (literària i artística). Sumant les diferents etapes, des que es van estrenar l’any 1982, amb l’edició de Ginette, un recull de poemes de Magí Sunyer, il·lustrat per Joan Rom, i amb el qual s’hi regalava un gravat de Robert Bofarull, han editat quasi noranta publicacions i han demostrat que es pot posar en valor una producció literària impulsada des de les comarques tarragonines i de qualitat. En la seva trajectòria, aquest col·lectiu ha facilitat publicacions primerenques, però també han donat a conèixer, i en català, obres de grans creadors universals.

En tots els casos han tractat cada llibre individualment com una peça d’art. Han combinat els llibres o les col·laboracions de membres del col·lectiu amb treballs de persones externes, algunes de les quals han guanyat premis importants, com Isidre Grau, Premi Sant Jordi, o Quim Soler, que té en el seu llistat de guardons alguns com el Prudenci Bertrana o el Víctor Català.

A part d’editar la seva pròpia col·lecció, col·labora en altres iniciatives, com la publicació de les ‘Obres Completes’ de Josep A. Baixeras

A més dels ja esmentats, han editat textos d’escriptors i escriptores com Adrià Targa, Aleix Cort, Andreu Sotorra, Cori Pedrola, Fermí Roig, Friedich Hölderin, Gabriel Guasch, Guy de Maupassant, Henrich Heine, Joan Cavallé, Jaume Vidal i Alcover, Lurdes Malgrat, Montse Palau, Odile Arqué, Oscar Wilde, Raquel Estrada, Samuel Beckett i Xavier Amorós, per citar-ne només alguns exemples. Entre els il·lustradors hi consten, entre d’altres, Anton Roca, Antoni Torrell, Joan Casas, Joan Rom, Carles Fargas, Fidel Solé, Agustí Domingo, Josep M. Rosselló, Marcel Pey, Pere Español o Ros Ribas.

A part d’editar la seva pròpia col·lecció, La Gent del Llamp col·labora en altres iniciatives, com ho va fer amb la publicació de les Obres Completes de Josep A. Baixeras (Tarragona, 1927 – 2008), que havia estat membre del col·lectiu, i que juntament amb Xavier Amorós són dos dels escriptors que formen part de la llista d’honoris causa de la Universitat Rovira i Virgili. Precisament, els primers passos de La Gent del Llamp se situen en el món universitari, quan un grup de joves que llavors es movien per la divisió de la Universitat de Barcelona a Tarragona, com Magí Sunyer, ara catedràtic de Filologia Catalana a la URV, van començar a expressar la seva vocació literària editant revistes amb els seus poemes fins que van donar el salt al món editorial dels llibres.

Comentarios
Multimedia Diari