Negra i mortal: La força del gènere

Al lloc on es mereix. Les jornades 'La Mar Fosca' que organitza l’Associació Negra y Mortal a Calafell poden ser una bona via perquè la novel·la negra la tingui una nova cita anual per brillar amb llum pròpiaLa mirada

28 junio 2021 20:30 | Actualizado a 29 junio 2021 05:02
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Resulta interessant i engrescador veure com iniciatives culturals particulars agafen protagonisme i lluiten per esdevenir models i punts de referència pel que fa a intensitat i continuïtat. Una d’aquestes iniciatives són les jornades La Mar Fosca que organitza l’Associació Negra y Mortal a Calafell.

Aquest debut s’havia programat en plena pandèmia i, òbviament es va veure ajornat amb totes les complicacions i entrebancs que això representa. Però la voluntat i les ganes es van acabar imposant i l’11 i el 12 de juny passat, el teatre Joan Colet va ser l’escenari d’aquestes jornades dedicades al gènere negre.

L’associació es va constituir l’any 2019 amb l’objectiu de fomentar la lectura i, tot i la disbauxa que va representar el confinament, el cert és que van crear un club de lectura amb seu a biblioteca Ventura Gassol que, quan tot es normalitzi vol tenir un calendari de deu lectures per any a ritme d’una cada mes.

També tenen una pàgina web www.negraymortal.com on hi ha crítiques, lectures comentaris, entrevistes, relats, sèries, pel·lícules, podcasts realitzats amb la col·laboració de David Canto, el director de Bellvei Ràdio i, en definitiva tot allò que ajuda a seguir i a estimar el gènere. Tot un ventall d’activitats obertes a la col·laboració de tothom i amb la possibilitat d’incorporar-se a l’estructura global des de qualsevol dels àmbits particulars.

Paco Atero i Roser Ribas són en certa manera els catalitzadors vius i actius d’un grup de gent entusiasta i apassionada que dedica el seu temps lliure a treballar a favor de la cultura, a remar contra corrent per tal d’impulsar una idea i si ens hem de deixar portar per la potència d’aquesta primera jornada recent tancada és fàcil vaticinar que tenen un gran i intens recorregut per davant.

Autors com Susana Hernández, Ivan Mourin, Kiko Amat, Ramona Solé, Jordi Dausà, Graziella Moreno, Albert Gassull o Aro Sáinz de la Maza, entre d’altres, van anar omplint de contingut els diferents espais d’entrevistes, de taules rodones i de clubs de lectura del festival, ajudant amb la seva presència a solidificar les bases del que promet ser una bona iniciativa que cal fomentar, no perdre de vista i ajudar a consolidar ja que pot ser una bona via a l’hora de crear afició, d’aconseguir que el gènere negre tingui els seus espais propis, que la cultura pugi esgraó a esgraó fins arribar a ocupar el lloc que es mereix i que la novel·la negra tingui una nova cita anual per brillar amb llum pròpia.

De fet seria desitjable que Negra y Mortal i La Mar Fosca, després de passar amb èxit aquesta primera prova de foc, el bateig en societat, anessin agafant embranzida i, sobretot, teixint una xarxa de complicitats que pugui incloure institucions, patrocinadors particulars, biblioteques, editorials, autors i, és clar, lectors per tal d’aconseguir que dia a dia i edició rere edició pugui esdevenir un referent de solidesa inqüestionable.

No cal dir que està bé que moltes iniciatives culturals del nostre país sorgeixin d’iniciatives privades, però no estaria de més que els institucions hi juguin a favor i que facilitin mitjans suport econòmic i estructura per tal que el component d’il·lusió que sempre regalen els organitzadors no acabi transformat en sacrifici estèril.

És d’esperar, doncs, que gràcies al treball constant i apassionat de l’Associació Negra y Mortal i al recolzament que puguin anar aconseguir ara que ja han aconseguit superar amb èxit l’estrena i demostrar el seu potencial ocult, Calafell entri amb tots els honors al circuit de festivals dedicats a la novel·la negra que hi ha al país i que es converteixi en una cita anual important i ineludible del calendari literari de Catalunya.

Jordi Cervera ha publicat més de 50 llibres de poesia, assaig i narrativa, i ha guanyat diversos premis entre els quals destaca l'Edebé de literatura juvenil. Li agrada el Trinaranjus i llegir a l'ombra fresca d'una morera.

Comentarios
Multimedia Diari