Què és l’actualitat?

26 marzo 2024 19:51 | Actualizado a 27 marzo 2024 07:00
Josep Ramon Correal
Comparte en:

Els profunds canvis socials provocats per la revolució de les comunicacions, obliga a una transformació del periodisme. El llibre Contra la actualidad, del periodista Albert Lladó, ens ajuda a reflexionar sobre la funció nova de la tasca periodística.

L’autor comença per preguntar-se què és actualitat i afirma que «hay que excavar en lo contemporáneo para percibir que el mundo no es que pueda ser otro, sino que ya lo es potencialmente». L’assagista critica «la calderilla de lo actual que resuena a menudo en los medios de comunicación» i també la tirania de l’algoritme («tan tenaz como frío»).

El periodisme ha de canviar si vol continuar tenint un paper important a la societat. Ja no som el quart poder

Lladó remata: «Impacto, luego existo». El periodisme ha de fugir de l’impacte i del culte a la novetat per tornar a la interpretació aristotèlica de l’actualitat. Com diu l’escriptora Susan Sontag a la cita amb la qual Lladó obre el llibre, «les úniques respostes interessants són aquelles que destrueixen les preguntes».

No sé si serem a temps d’afrontar una transformació tan profunda, però, si no ho fem, el periodisme desapareixerà. Per llegir algoritmes no fem falta.

Comentarios
Multimedia Diari