Arribar a peu des del sud de Reus fins a l’estació de trens del passeig Mata exigeix temps i bones cames. El Diari fa el recorregut entre la Facultat d’Economia i Empresa de la URV i les andanes amb Danylo Vasylchenko, un jove de 20 anys que va ser estudiant d’ADE, amb el cronòmetre a la mà.
Vasylchenko és també músic (@violin_ukra). Segurament el recordaran: ucraïnès, vingut des de Polònia amb l’esclat de la guerra, amb només 17 anys, va enamorar tothom qui passejava pel Mercadal amb les melodies del seu violí elèctric. Per això, està acostumat a moure’s pel territori.
Per fer el trajecte entre el Campus Bellissens i altres punts, però, mai ha agafat el tren ni ha conegut ningú que ho fes perquè «és una pèrdua de temps molt gran, no surt a compte». La majoria dels alumnes, apunta, opten pel bus o el cotxe. Abans d’iniciar el camí, Vasylchenko aventura una marca: «Crec que trigarem uns 40 minuts, més o menys, en fer cap a l’estació».
Tocat el primer quart d’hora, enfilem el carrer Batan. Als 30 minuts travessem l’eix Mercadal-Monterols-Llovera. I, un cop al passeig Mata, aturem el cronòmetre: 41 minuts. «És massa. Si algú hagués de fer això cada dia, més després el trajecte des d’on s’aturi el tren fins a casa seva, no podria», valora.
L’estació de Bellissens, que ja s’està construint a l’avinguda de Josep Pla, resoldrà aquest problema i portarà els trens al sud de la ciutat, una zona en plena eclosió i que acumula equipaments de rellevància.
Se’n podran beneficiar l’Hospital Sant Joan, amb uns 2.200 treballadors més els pacients i els estudiants de Medicina i Ciències de la Salut; Redessa Tecno i el Cepid, amb 560 i 360 professionals, i la resta d’empleats de les empreses del polígon Tecnoparc; i el campus de la URV, que aglutina l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (339 alumnes) i la Facultat d’Economia i Empresa (1.554). I també, lògicament, tota la ciutadania que resideix al seu entorn.
S’estima que la nova estació de trens de Bellissens, que estarà enclavada a 4,5 quilòmetres del passeig Mata i a 3,5 del nus de Vila-seca, registrarà un trànsit d’uns 1.400 viatgers diaris, que podrien arribar als 3.500 passatgers en un horitzó de 30 anys.
El radi de població atesa per aquesta futura infraestructura comprendrà, en uns 1.500 metres, 28.731 habitants. Per les seves vies circularan l’R14 (Barcelona-Lleida) i R15 (Barcelona-Riba-roja d’Ebre). Es contempla que el creixement ferroviari provoqui una captació del 50% del vehicle privat. Bellissens formarà part d’un hub intermodal amb busos, tramvia, taxis i la Ganxeta.
Fase d’excavacions
Les obres de Bellissens van adjudicar-se per 9,8 milions d’euros i van començar el juliol del 2024. Adif no havia aportat encara informació sobre el progrés de la construcció i ho fa ara. Apunta a aquest rotatiu que els treballs avancen, però no concreta un calendari d’entrada en funcionament, tot i que en un inici s’havia fixat el 2025.
L’estació de Bellissens la considera Adif «estratègica per a la mobilitat sostenible de proximitat a la província», i anirà acompanyada d’un pas de ciutat. S’ha configurat com una terminal moderna, integrada per mòduls i ampliable. Tindrà dues andanes amb espais d’espera i recorreguts accessibles coberts per marquesines, enllaçades per un pas inferior amb ascensor.