Comencen a retirar peixos del pantà de Riudecanyes per garantir la qualitat de l’aigua

Les reserves de l’embassament se situen al 4% per la situació de sequera

30 octubre 2023 16:54 | Actualizado a 30 octubre 2023 16:56

El Departament d’Acció Climàtica ha posat en marxa aquest dilluns al matí els treballs per treure peixos del pantà de Riudecanyes (Baix Camp). L’objectiu de l’operatiu és evitar la mortaldat d’aquests animals i garantir la qualitat de l’aigua per a l’ús de boca. «És l’embassament amb més necessitat d’actuació», ha dit Sisco Mañas, cap de Servei de Pesca Continental del Departament. Segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), les reserves d’aigua del pantà es troben al 4% per la situació de sequera. Tot i que no hi ha una previsió sobre la quantitat de peixos que trauran, en volen retirar la «màxima quantitat». La gran majoria dels exemplars que hi habiten són espècies invasores, com la carpa. L’actuació s’allargarà uns deu dies.

Des de fa quatre mesos, el Departament conjuntament amb l’ACA i els ajuntaments, han fet estudis al pantà de Riudecanyes arran de la situació de sequera per controlar-ne la qualitat. De fet, durant aquest temps han preparat un pla de salvament dels peixos. «Tots som conscients de la situació d’emergència hídrica, de la sequera acumulada en els últims anys, i és especialment greu en aquesta part; és un embassament que està al 4% i com més peixos traguem, més garantirem la qualitat d’aigua», ha afirmat Mañas.

Segons ha explicat el responsable del Servei de Pesca Continental, el fet que s’hagi reduït l’aigua a l’embassament ha provocat que hi ha menys hàbitat i que no hi hagi oxigen «suficient» per mantenir la vida dels animals. «Els peixos que estan al límit poden tenir un episodi de mortaldat i comprometre la qualitat de l’aigua d’un embassament que s’usa per aigua de boca, preferim treure els peixos i tenir la situació controlada», ha subratllat Mañas.

Espècies invasores

La gran majoria de les espècies que habiten en el pantà són invasores. Algunes d’elles són l’alburn, la carpa o la sandra. També es preveu trobar-hi silurs de grans dimensions i exemplars de barga. Maña ha destacat que el dispositiu de retirada no és una campanya de control d’espècies invasores, sinó que ha remarcat que és per evitar episodis de mortaldat, els quals puguin tenir afectacions en la qualitat de l’aigua.

Així mateix, ha assenyalat que les espècies autòctones, com peixos o tortugues, es retornaran al mateix embassament mentre que les invasores se sacrificaran tal com estableix la legislació vigent. A més, un cop el dipòsit estigui ple, indiquen des del Departament, es portaran els exemplars exòtics cap a la llera del pantà i no es traslladaran.

Divendres passat, es va adequar el material i s’hi va instal·lar l’equip de pesca elèctric. Així, aquest dilluns, han arrencat els treballs amb una embarcació marítima adaptada per retirar els peixos. L’activitat es fa amb el sistema de pesca amb llampuguera i les captures se seleccionaran en funció de si es tracta d’una espècie autòctona o invasora.

Preocupació per la qualitat de l’aiguaOperaris retirant peixos al pantà de Riudecanyes

Data de publicació: dilluns 30 d’octubre del 2023, 12:32

Localització: Riudecanyes

Autor: Mar Rovira

Per la seva banda, l’alcalde de Riudecanyes, Ernest Roigé, tem que la situació de sequera els deixi sense aigua, ja que el municipi s’abasteix «únicament» de l’embassament. «És una de les operacions que esperaven; ens trobem amb els nivells més baixos de la història – 4% de capacitat- i el problema és la concentració de fang i peixos pel fet que cada dia serà més difícil de potabilitzar», ha lamentat.

Tot i que ha indicat que l’aigua avui dia «encara surt clara», s’ha mostrat preocupat perquè no saben fins quan podran sostenir-ho: «no sabem quant de temps es podrà mantenir aquest nivell, la qualitat avui no seria la més òptima, però sí que està dins dels paràmetres correctes i adequats per al consum humà», ha afegit el batlle.

Per tot plegat, l’Ajuntament ha començat a buscar alternatives i està fent nous pous. Malgrat que de moment no n’han hagut d’usar, des del consistori tampoc descarten utilitzar cisternes. «És un recurs puntual, confiem a trobar aigua, tenir alguna captació subterrània que ens surti bé, continuarem fent pous i esperem que la situació de sequera es reverteixi», ha asseverat l’alcalde.

De fet, la població ja va aplicar restriccions a l’agost per la situació d’emergència. Roigé ha recordat que es va limitar reomplir piscines, regar jardins i carrers o bé el consum a 200 litres per habitant i dia de mitjana. «Per sort, ja havíem fet la feina i estàvem per sota d’aquesta xifra del consum», ha tancat.

Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:
Comentarios
Multimedia Diari