El jutge del cas Innova demana una fiança d'1,2 MEUR pel propietari d'Ambulàncies Baix Ebre

El magistrat imputa als exdirectius de Sagessa Enric Agustí, Lluís Nualart i Josep Maria Benet pels delictes de prevaricació i malversació de cabdals públics

19 mayo 2017 23:54 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:40
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El titular del Jutjat d'instrucció número 3 de Reus ha aixecat parcialment el secret de sumari de la peça separada número 7 del cas Innova, que investiga les contractacions entre l'empresa de serveis sanitaris Sagessa i Ambulàncies Baix Ebre. El magistrat imposa una fiança d'1,2 MEUR al propietari de l'empresa ebrenca, Bernardo Coslado, imputat per presumptes delictes de suborn, tràfic d'influències i delicte societari. A més, en un auto datat d'aquest dimecres 17 de desembre, el jutge imputa als exdirectius de Sagessa, Enric Agustí, Lluís Nualart i Josep Maria Benet, per suposats delictes de prevaricació i malversació de cabdals públics.

 

Segons l'auto, el president d'Ambulàncies Baix Ebre, Bernardo Coslado, va començar a pagar l'abril del 2012 prop de 5.000 euros mensuals en concepte de "treballs d'assessorament" a l'empresa Wanplais, propietat de Josep Prat, qui aleshores ostentava el càrrec de president de l'Institut Català de la Salut. El magistrat sosté que aquests suposats treballs anaven adreçats, realment, a "aconseguir una posició avantatjosa en el pròxim concurs de transport sanitari que convoqués la Generalitat" o a aconseguir, directament, la pròrroga de l'actual concurs i "perpetuar" els interessos empresarials d'Ambulebre.

 

El magistrat recorda que Prat va concertar una reunió el febrer de 2012 entre el conseller Boi Ruiz i Bernardo Coslado, i "possiblement" altres reunions similars després que s'iniciés el pagament de les factures. "L'avenç de la instrucció ha confirmat que una sèrie d'individus que intervenen en el sector del transport sanitari han interactuat per a aconseguir la perpetuació de la posició d'aquells proveïdor ja assentats, com Ambulebre, o per a evitar l'entrada de proveïdors que poguessin posar en risc aquella posició privilegiada", insisteix el jutge.

 

L'auto fa referència també a diversos atestats de la Guàrdia Civil, elaborats a partir dels registres del domicili de Josep Prat i de la seu d'Ambulàncies Baix Ebre, que recullen l'existència de diversa documentació en què es constaten moviments destinats a "fer pressió" en favor d'unes determinades empreses del sector del transport sanitari i per a "perjudicar a altres que pretenien accedir-hi". A més, descriu activitats de "lobby" per part de l'Associació Catalana d'Empresaris d'Ambulàncies al voltant del concurs públic que s'anava a produir.

 

Doble facturació

El magistrat també fa referència a presumptes irregularitats entre Sagessa i l'empresa d'ambulàncies, que considera greus i reprovables per tractar-se de la prestació d'un servei públic. Així, descriu l'existència de factures corresponents als anys 2010 i 2011 en què l'empresa Ambulàncies Baix Ebre cobra el transport sanitari de pacients d'hemodiàlisi i radioteràpia a l'Hospital Comarcal d'Amposta, i el de pacients per a rehabilitació a la Fundació Privada Serveis Socials del Montsià (Fussmont). Si aquests serveis estan inclosos en el contracte de transport sanitari adjudicat a Ambulebre, insisteix el magistrat, "estem davant d'una doble facturació per la prestació d'un mateix servei públic".

 

D'altra banda, el jutge Diego Álvarez de Juan revela l'existència d'una sèrie de convenis entre Sagessa (a través de Gecohsa -Gestió Comarcal Hospitalària-, l'Hospital Comarcal d'Amposta i Fussmont) i Ambulebre per a la prestació de serveis, l'adjudicació dels quals hauria d'haver estat regulada per les normes de contractació pública i no per la figura d'un conveni. A més, pel que fa al conveni entre Gecohsa i Ambulebre per a la prestació del transport sanitari no urgent, el jutge remarca que consten factures de 2010 i 2011 per valor de 120.000 euros anuals, però que n'hi ha d'altres dels anys 2011, 2012 i 2013 per valor de zero euros, "la qual cosa no té cap lògica econòmica ni jurídica".

 

El magistrat cita un informe d'intervenció de l'Ajuntament de Reus en què es recull que els serveis prestats per Ambulàncies Baix Ebre a Gecohsa es facturaven per un import de 10.000 euros mensuals, i que ara l'empresa que els presta ho fa a raó de 3.166 euros al mes. Es tracta d'una comparació quantitativa que resulta "odiosa", en paraules del jutge, tenint en compte que el març de 2014 Ambulebre va presentar factures dels anys 2012 i 2013 per valor de 120.000 euros anuals.

 

El jutge també quantifica els imports de les factures els anys 2010 i 2011 pel conveni entre Ambulebre i l'Hospital Comarcal d'Amposta per a la prestació del transport sanitari no urgent, que xifra en un total de més de 309.000 euros. Pel que fa al conveni amb Fussmont, de col·laboració per a la prestació del transport adaptat, recull les factures de 2010 per valor de 45.540 euros.

 

El jutge responsabilitza tres exdirectius de Sagessa de la signatura dels diferents convenis fora de la normativa de contractació amb el propietari d'Ambulàncies Baix Ebre, Bernardo Coslado. En concret, assenyala a l'exdirector general de Sagessa, Lluís Nualart; a l'exdirector general de Ginsa (Gestió Integral Sanitària i Assistèncial), Enric Agustí, i a l'exgerent de l'àrea operativa del grup Sagessa. Segons afirma en l'auto, tots ells "van participar en la concessió fraudulenta d'aquests serveis i van fer un ús abusiu de la seva posició privilegiada per tal d'evitar els controls i la fiscalització". Per tot plegat, considera que aquests convenis suposen "una omissió total i absoluta del procediment legalment establert".

 

El magistrat afirma que les irregularitats dels contractes entre Ambulebre i Sagessa són constitutius dels delictes de prevaricació, malversació de cabdals públics i blanqueig de capitals. A més, retreu novament als responsables de la gestió de Sagessa i Innova una "grollera" falta de control del diner públic i denuncia que el seu model de gestió "estava dissenyat per tal que no hi hagués cap tipus de control i actuant amb evident perjudici d'aquells interessos públics que se suposa que han de defensar i respectar aquells a qui se'ls ha confiat la tasca de dirigir una Administració pública".

 

El jutge imputa tres exdirectius de Sagessa

Davant d'aquests fets, el magistrat manté la imputació del president d'Ambulàncies Baix Ebre, Bernardo Coslado, pels delictes de suborn, tràfic d'influències i delicte societari, i l'imputa ara el de blanqueig de capitals -per haver inclòs en la seva declaració fiscal el cobrament de 640.000 euros provinents de les factures irregulars dels convenis amb Sagessa, donat-los així una "aparença lícita"-, així com els delictes de prevaricació i malversació de cabdals públics. Aquests dos darrers delictes: prevaricació i malversació els imputa també a Enric Agustí, Lluís Nualart i Josep Maria Benet, exdirectius de Sagessa, per facilitar la seva signatura als convenis amb Ambulebre "trencant el procediment establert en la normativa de contractació".

 

El jutge considera que amb aquests convenis s'hauria provocat un perjudici a l'administració pública per haver fet ús de cabdals públics sense respectar els principis d'economia i eficiència "ja que no estaria justificat que l'oferta d'Ambulebre fos la més avantatjosa".

 

Per tot plegat, el jutge xifra en 1,2 MEUR la fiança amb què haurà de respondre el president d'Ambulàncies Baix Ebre, Bernardo Coslado, i li dóna un termini de quatre dies laborables per a fer efectiu l'ingrés. Pel que fa als tres exdirectius de Sagessa, el magistrat resta a l'espera de citar-los a declarar com a imputats per decidir si els imposa o no una fiança.

 

Investigació oberta des del novembre del 2013

El jutge va obrir la peça separada número 7 del cas Innova el 28 de novembre del 2013 amb un atestat de la Guàrdia Civil que incloïa documents relacionats amb el pagament de factures de Wanplais, societat familiar de Josep Prat, per part del centre d'Ambulàncies Baix Ebre, extrets del compte de correu electrònic de l'expresident de l'ICS i exdirector general d'Innova.

 

El 8 de gener d'enguany s'autoritza l'entrada i registre al domicili de Bernardo Coslado, a qui es deté, i a les seus de l'empresa Ambulància Baix Ebre i del Consorci de Transport Sanitari Terres de l'Ebre, a Roquetes (Baix Ebre). Dos dies després Coslado, que també és declara com a detingut en seu judicial i surt en llibertat provisional sense fiança, i s'imputa en la mateixa peça a Josep Prat i a quatre dels seus fills, com a membres del Consell d'Administració de Wanplais.

 

Durant els darrers mesos, l'Audiència de Tarragona ha denegat els recursos presentats contra la imputació per part de la defensa de Coslado, i el passat 16 d'octubre, la Guàrdia Civil presenta el darrer atestat amb documentació sobre els delictes que afecten Ambulebre.

 

A banda de gestionar la societat de la seva propietat, proveïdora del servei de transport del Sistema d'Emergències Mèdiques del Departament de Salut, Coslado García és administrador del Consorci de Transport Sanitari de les Terres de l'Ebre i president de la Federació Nacional d'Empreses d'Ambulàncies estatal.

Comentarios
Multimedia Diari