L’ull nocturn que capta els meteors de Prades

El Parc Astronòmic compta amb una estació de detecció de meteors que treballa en xarxa amb punts d’arreu del món. Les dades es recullen i s’analitzen al Canadà

12 septiembre 2023 19:40 | Actualizado a 13 septiembre 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Cada nit, prop d’un centenar de meteors travessen el cel. La xifra es dispara quan la Terra passa per la cua d’algun cometa i es produeixen les pluges d’estels, amb més d’un centenar de meteors cada hora. Si es coneixen aquestes xifres és gràcies als observatoris i estacions, sempre atents al cel, i el Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades és un d’aquests observadors de cel nocturn.

Ja fa dos anys i mig que en porten el ‘control’: des de l’abril de 2021 compten amb una estació de detecció de meteors que treballa en xarxa amb la Global Meteor Network, al Canadà. Es tracta d’un projecte en el qual hi prenen part estacions d’arreu del món.

«La universitat del Canadà rep totes les dades i les analitzen en un procés molt automatitzat», explica l’astrofotògraf i guia astronòmic del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades, Aleix Roig. Tot el volum de dades és analitzat al Canadà, «i fent triangulacions es poden conèixer detalls interessants com la trajectòria dels meteors, la velocitat d’entrada...», puntualitza.

A Catalunya prenen part del projecte altres estacions ubicades a zones com Àger o Barcelona. «Prades és un punt interessant perquè estem allunyats de les altres estacions més properes», el que permet una fotografia més completa del cel. A més, cal recordar que les Muntanyes de Prades y la Serra de Montsant compten amb la certificació, per part de la Generalitat, d’Espai de Medi Nocturn Protegit i, per part de la Fundació Starlight, de Destinació Turística Starlight, el que demostra la seva qualitat.

Roig detalla que els meteors són captats per una càmera que apunta cap al nord-oest. L’aparell està connectat a un petit ordinador que envia totes les imatges i informació directament al Canadà, on finalment se’n fa un anàlisi.

Aquesta constant observació del cel permet estudiar meteors, les pluges ja conegudes i conèixer informació com la seva intensitat. Però també permet identificar pluges no catalogades, «el que significaria que la Terra creua la cua d’un cometa no identificat prèviament», relata Aleix Roig.

Una nit qualsevol (sense pluja d’estels) poden arribar a travessar el cel prop d’un centenar de meteors (una trentena si se centra la mirada en una sola parcel·la de cel). A més, en algunes ocasions, es capten fenòmens més curiosos. La passada nit, per exemple, l’estació de Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades va detectar un bòlid.

Quan es capten més meteors és durant les pluges d’estels. Els Perseids (llàgrimes de Sant Llorenç) són els més coneguts, amb prop d’un centenar de meteors a l’hora. No obstant, la pluja més important és la que ve ara: la dels Gemínids, al desembre, amb uns 140 meteors/hora.

Comentarios
Multimedia Diari