La cursa de sacs d’avellanes de Reus, disputada fins a l’últim alè

FIRA DE SANT JAUME. Carles Guillemat va avançar el segon classificat a pocs metres de la meta i es va proclamar campió de la carrera

28 julio 2019 09:36 | Actualizado a 28 julio 2019 09:43

Poques vegades la cursa de portadors de sacs d’avellanes havia estat tan disputada fins l’últim moment com la que es va viure ahir a última hora de la tarda a la Fira de Sant Jaume de Reus. A les 20.35 hores, i amb més d’una quinzena de participants en la categoria masculina, Mustafa Hawdaouy s’aproximava en primera posició a la línia d’arribada carregat amb 58 quilos a l’espatlla. Però la cosa no anava bé. El sac li anava relliscant esquena avall i, amb cara de patiment, destinava tots els esforços en aguantar com fos el pes. Els espectadors que esperaven l’arribada dels participants es mossegaven els llavis veient l’escena. Poc li faltava perquè el sac caigués a terra.

El moment de debilitat de Hawdaouy va ser aprofitat per un històric de les curses de portadors de sacs d’avellanes, Carles Guillemat, que feia estona que li trepitjava els talons. Just faltaven pocs metres per travessar la línia d’arribada que Guillemat va aconseguir avançar i quedar en primera posició, completant el recorregut en 5minuts 19’’. Tan sols dos segons més tard, arribava, exhaust, Mustafa, que va veure com en, pràcticament un obrir i tancar d’ulls, la victòria li havia marxat de les mans quan ja ho tenia a tocar.

En categoria femenina, la cursa la van disputar un total de quatre participants. Laura Pallejà, de la Selva del Camp, es va fer amb la victòria per segon any consecutiu, aconseguint completar el recorregut en 5 minuts i 19 segons. En el cas femení, el pes carregat és de 28 quilos. «Aquest és el tercer any que participo a la cursa. L’any passat vaig guanyar a Reus i Valls. A Riudoms no hi vaig poder anar, però enguany espero poder completar la Combinada (les curses de Reus, Valls i Riudoms)», explicava ahir Pallejà abans de començar la competició. Assegura que no fa res «especial» per preparar la carrera. «Faig molta bicicleta, tant de carretera com muntanya, i natació. Més enllà d’això, no faig res», explicava aquesta jove de la Selva del Camp. La primera vegada que va participar va ser fa dos anys enrere. «M’ho va comentar un amic de la colla i em vaig animar. Fins llavors no sabia ni que existís aquesta competició», confessava ahir.

Un altre participant, Alberto Marina, reusenc de 38 anys, explicava que, en el seu cas, durant l’any fa futbol. «És l’últim mes que em preparo amb els altres participants al passeig Prim. Hi anem cada dilluns i dijous i practiquem amb un sac d’avellanes carregat amb 58 quilos», diu Marina. Fa 13 anys que participa a la Combinada i, tal com explica, es tracta de «tenir molta resistència». «Tothom pot aixecar el sac. La qüestió és aguantar. És una cursa de mig fons», diu Marina, que destaca el «bon ambient entre tots els participants».

Segueix la Fira del Cavall

La Cursa de Portadors de Sacs d’Avellanes es fa, cada any, en el context de la Fira de Sant Jaume, dedicada als cavalls. Al recinte firal, es van poder veure diferents exhibicions i espectacles eqüestres, a més del concurs de soma clàssica i ponis. Els actes continuaran avui, quan s’encararà l’última jornada de fira. La fira obrirà a les 19 h i la recta dinal s’encararà a les 23 h amb un espectacle eqüestre amb Laurent Galinier.