Suc de taronja contra la hipertensió

El Centre Tecnològic de Nutrició i Salut recluta 252 voluntaris per demostrar que l´hesperidina, un component del suc d'aquest cítric, té efectes beneficiosos sobre la pressió sanguínia

19 mayo 2017 22:20 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:39
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El suc de taronja natural podria tenir efectes saludables sobre la pressió arterial de les persones. Aquesta és la hipòtesi de treball de l’estudi Citrus que, a partir del pròxim mes de setembre i durant els pròxims tres anys, desenvoluparan diversos equips de professionals científics, acadèmics i de la salut, del Centre Tecnològic de Nutrició i Salut (CTNS) de Reus, de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut i de l’Hospital Universitari Sant Joan.

Un consorci internacional anomenat Citrus Health Claim Initiave, format per l’Estat de Florida (EUA), la filial europea de l’Associació Internacional de fabricants de suc (AIJN) i els productors més importants de cítrics i sucs de Brasil, va convocar un concurs internacional que es van endur el CTNS de Reus «perquè vam fer un bon projecte que va agradar», explica el seu director, Lluís Arola.

L’estudi es troba en la fase de reclutament dels 252 voluntaris, a través de la mobilització liderada per la doctora Rosa Solà, a través de la xarxa de metges d’atenció primària. Es busquen persones d’entre 18 i 65 anys, no fumadores, que no pateixin cap malaltia i que no prenguin medicació habitualment. «Busquem persones lleugerament hipertenses que encara no hagin començat a medicar-se», explica Arola.

Una vegada reclutades, aquestes persones hauran de prendre dos gots (mig litre) de suc de taronja al dia durant tres mesos. A més, seran controlades cada dues setmanes, en un total de vuit visites de l’equip mèdic que també aprofitarà per a recollir el producte.

Un estudi d’aquest abast ofereix, a priori, xifres molt importants. Es realitzaran més de 1.700 visites de seguiment, l’anàlisi de més de 26.000 mostres i es consumiran més de 7.000 litres de suc de taronja 100% natural. Els pacients es dividiran en tres grups. Uns beuran suc de taronja (de supermercat) sense hesperidina, uns altres sucs de taronja (natural) amb hesperidina i la resta suc de taronja (de supermercat) sense hesperidina, tot i que «les persones no sabran quin dels tres estaran bevent. És el que es coneix com un estudi doble cec», comenta el director del CTNS.

Durant el temps que duri l’estudi, aquestes persones faran vida normal, tot i que hauran de seguir un control mèdic i dietètic, que estarà coordinat per la doctora Rosa Solà, qui explica que «és important que aquestes persones segueixin practicant una dieta saludable, tot i prendre el suc de taronja».

A Reus, el suc que es repartirà entre els voluntaris arribarà concentrat i congelat, procedent de Florida. Amb una inversió de 536.000 dòlars –pagats per aquest consorci de Florida– es tracta de l’estudi més gran que mai ha realitzat el Centre Tecnològic de Nutrició i Salut de Reus. «És el més complex en tots els sentits. És per això que estem molt il·lusionats, ja que és molt suggerent», afegeix Arola.

La primera fase –la d’ingesta del suc– durarà un any i mig. Després vindrà un any d’analítiques i, per últim, el darrer any, tocarà interpretar els resultats.

 

Comentarios
Multimedia Diari