Condemnat per tenir un obrer ‘il·legal’ que s’amputà un dit treballant a Vilalba dels Arcs

La víctima estava podant uns ceps amb unes tisores sense cap tipus de protecció. L’amo de la finca fou sentenciat a un any de presó

24 mayo 2024 21:19 | Actualizado a 26 mayo 2024 20:00

Un home que estava treballant en una finca de Vilalba dels Arcs sense cap tipus de contracte es va amputar un dit podant uns ceps.

Ara, la Secció Segona de l’Audiència Provincial de Tarragona ha condemnat el propietari de l’explotació agrícola a sis mesos de presó i multa de 360 euros per un delicte contra els drets dels treballadors i la mateixa pena per un altre delicte contra els drets dels treballadors en relació amb l’Estatuto de los Treballadores y la Ley de Prevención de Riesgos Laborales i lesions.

També a multa de 720 euros per un altre delicte de coaccions. I en concepte de responsabilitat civil haurà d’indemnitzar la víctima amb 930 euros per les lesions i 10.159 per les seqüeles. És l’acord de conformitat al qual van arribar el fiscal i l’advocat defensor.

Sense contracte

L’acusat és un ciutadà espanyol que té una finca al terme municipal de Vilalba dels Arcs. Tenia com a treballador un ciutadà marroquí de 31 anys, en situació irregular a Espanya.

El perjudicat havia demanat en diferents ocasions a l’amo de l’explotació que li fes un contracte laboral, negant-s’hi el processat, «que va abusar de la situació de necessitat de (...), que es va veure obligat a continuar amb les esmentades condicions laborals donada la seva precària situació econòmica i personal, mancant de familiars i de permís de residència en territori espanyol».

L’accident

El matí del 27 de febrer de 2019, entre les funcions que havia encomanat l’amo de la finca al seu treballador, es trobava la poda dels ceps, la qual cosa estava efectuant mitjançant unes tisores pneumàtiques, sense que portés cap tipus de protecció. Accidentalment, es va amputar el cinquè dit de la mà esquerra.

Les lesions van tardar 19 dies en curar-se, dels quals 10 va estar impedit i un va romandre hospitalitzat. Li va quedar com a seqüela l’amputació de la falange mitja i distal.

No donat d’alta a la Seguretat Social

L’acusat no va donar el seu treballador d’alta a la Seguretat Social ni li va proporcionar l’EPI adequat per protegir-se del risc, «sent precís establir sistemes de protecció individual, infringint la normativa de prevenció de riscos laborals sense que tingués implementat cap pla de seguretat».

Al dia següent, quan el perjudicat va anar al seu habitatge situat al carrer Roquetes, del municipi de Vilalba dels Arcs –que l’acusat li havia cedit en concepte de remuneració parcial laboral–, no hi va poder accedir en haver canviat el pany. L’acusat, el 15 de juliol de 2019, va consignar en el compte corrent del Jutjat 6.089,27 euros per fer front a la responsabilitat civil.

Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:
Comentarios
Multimedia Diari