Demanen 8 mesos de presó per tirar una cigarreta i causar un incendi a la Pobla de Massaluca

El foc cremà 74 hectàrees i es tallà la línia fèrria i dues carreteres i es desallotjaren una vintena de persones d’un càmping

14 junio 2024 10:51 | Actualizado a 16 junio 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un home que suposadament va provocar un incendi forestal –que cremà 74 hectàrees, obligà a tallar la via del tren i dues carreteres i a desallotjar un càmping– amb el llançament d’una burilla s’enfronta a nou meses de presó i al pagament d’una multa de 1.920 euros.

Tanmateix se li demana el pagament d’indemnitzacions per un import superior a 82.000 euros. L’acusat està acusat d’un delicte d’incendi forestal per imprudència greu. És la petició de pena que fa la Fiscalia. El judici per aquest cas tindrà lloc al Jutjat del Penal de Tortosa en una data encara per confirmar.

El Ministeri Públic, en el seu escrit d’acusació, assegura que al voltant de les dues de la tarda del 12 d’agost de 2021, en el punt quilomètric 27,8 de la carretera TV-7231 –que va a Gandesa per Vilalba dels Arcs–, l’acusat conduïa un tractor mentre fumava.

Deflagració

En un moment determinar va tirar la cigarreta al bosc, originant-se una forta deflagració. El foc es va estendre ràpidament. Va cremar 74,78 hectàrees: 46,74 eren d’arbrat, 20,23 de matoll, 0,20 de pastures, 4,06 urbanes i 3,18 agrícoles. El foc també afectà la circulació de tren de la línia Riba-roja d’Ebre-Saragossa.

Els danys ocasionats a la totalitat del terreny afectat van ser de 82.776,15 euros: 44.246,05 a la finca Mas Bertomeu, 32.378,68 a les infraestructures ferroviàries d’Adif i 6.151,42 a una altra finca. La resta de propietaris perjudicats han renunciat a les indemnitzacions.

L’incendi es va produir en el primer dia de forta calor de l’estiu de 2021. El municipi de la Pobla de Massaluca estava en risc extrem d’incendi forestal, la Pobla de Massaluca. A les tres de la tarda, l’observatori de la Pobla de Massaluca enregistrava 39 graus, amb una humitat del 21 per cent, i un vent a 16 km/h i amb ràfegues de fins a 34 km/h.

Els veïns van veure com un foc que havia començat a prop de l’estació de tren avançava virulentament en direcció a la desembocadura del riu Matarranya, al tram inicial de l’embassament de Riba-roja d’Ebre. El foc feia perillar 1.200 hectàrees, de les quals 450 a Catalunya, dins de l’espai natural protegit dels Tossals d’Almatret i Riba-roja.

Estabilitzat

Els bombers van evitar que el front traspassés el riu i també que s’obrís en direcció a aquest municipi de la Ribera d’Ebre. Minuts abans de les nou de la nit el sinistre es donava per estabilitzat després de la intervenció de més de 50 dotacions terrestres i una vintena d’aèries.

Els Mossos van evacuar el càmping Portmassaluca i la vintena de persones que hi havia en aquells moments van ser traslladades per la Guàrdia Civil al poliesportiu de Faió. També unes deu havien sortit a fer activitats en barca pel riu Ebre.

També es va tallar la línia R15 de Rodalies, que va de Barcelona a l’estació de Riba-roja-Faió. Per la seva part, hi havia dues carreteres tallades: TV-7231 (de la Pobla de Gandesa per Vilalba dels Arcs) i la TV-7411 (de Riba-roja d’Ebre a la Pobla).

Comentarios
Multimedia Diari