22M: El valor de l’aigua

Avui és el Dia Mundial de l’Aigua, un moment perfecte per fer una reflexió sobre la importància d’aquest recurs vital. En parla el president del Consorci d’Aigües de Tarragona, Joan Alginet

02 abril 2024 14:28 | Actualizado a 02 abril 2024 14:28
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Dia Mundial de l’Aigua és la perfecta ocasió per reflexionar sobre la importància d’aquest recurs vital i per reconèixer els reptes i oportunitats que se’ns presenten en la seva gestió. El debat sobre el futur del model hidràulic està sobre la taula, però abans de decidir cap a on anem, cal entendre d’on venim.

Fa 35 anys, la realitat del Camp de Tarragona i el delta de l’Ebre va canviar radicalment. Després d’un llarg període de sequera i sobreexplotació dels recursos naturals del Camp de Tarragona, i amb unes infraestructures de reg ineficients, un històric consens entre administracions públiques, sector agrícola i indústria va propiciar el naixement del Consorci d’Aigües de Tarragona.

La constitució del CAT s’emmarca en l’aprovació d’una llei que, entre altres qüestions, estableix que l’aigua captada es podrà distribuir exclusivament a municipis i indústries de la província de Tarragona. En paral·lel, es va impulsar el Pla d’Obres del Delta, un projecte de millora de la infraestructura hidràulica de l’Ebre que va permetre modernitzar els canals, deixant enrere importants pèrdues d’aigua.

35 anys després, el Consorci ofereix unes xifres que demostren el seu compromís amb el recurs que gestiona. La constant inversió en innovació ens ha permès assolir una eficiència hidràulica del 99,3%. Això significa que pràcticament tota l’aigua que captem arriba als nostres municipis i indústries, garantint, d’aquesta manera, el ple desenvolupament del territori. Una fita assolida gràcies a la clara aposta del CAT per la digitalització. D’un temps ençà hem emprès un camí per avançar cap a un model d’organització 4.0. Un projecte pioner i transformador en què hem invertit més de 20 milions d’euros. No és futur, és present.

Entenem que la gestió de l’aigua és un desafiament complex que requereix un enfocament integral, incloent-hi l’equilibri territorial i la sostenibilitat energètica. Una manera de fer que no contempla solucions màgiques com la interconnexió de xarxes, com reiteradament he defensat personalment com a president del CAT en la mateixa línia que ho fa l’actual Govern de la Generalitat. Crec, doncs, que la solució rau en la reutilització, la dessalinització i la regeneració.

En el Dia Mundial de l’Aigua, volem reivindicar la feina ben feta al Consorci. Creiem en la nostra capacitat d’innovar i adaptar-nos per garantir un futur sostenible per a tothom. Parlem d’aigua, valorem-la i cuidem-la, perquè sense ella, tot canvia.

Comentarios
Multimedia Diari