L’àtic que es fa per a falcons al Port de Tarragona

La instal·lació d’aquesta caixa és un exemple de convivència entre medi ambient i desenvolupament econòmic

14 febrero 2023 13:47 | Actualizado a 14 febrero 2023 13:57
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Port de Tarragona ha instal·lat una caixa niu a la sitja del moll de Reus en la que és una iniciativa que demostra el compromís de l’Autoritat Portuària amb la protecció del medi ambient i la biodiversitat.

Els falcons pelegrins són una espècie protegida i en perill d’extinció, i la instal·lació de la caixa niu els ofereix un espai segur i propici per niar i reproduir-se. Aquesta instal·lació és un exemple de com es poden prendre mesures per protegir el medi ambient al mateix moment que es continua amb l’activitat econòmica i com el respecte per la naturalesa i la biodiversitat poden ser compatibles amb el desenvolupament sostenible.

Biodiversitat al Port Tarragona

El Port de Tarragona, per la seva situació estratègica es troba en la ruta de pas de les migracions de nombroses aus, entre elles les aus rapinyaires. El Port és un espai on es poden veure diferents aus durant l’hivern: falcons, àguiles calçades, etc. Moltes d’elles es queden, durant molts dies, per l’abundància de menjar que hi aconsegueixen.

$!Imatge del Port des de dins de la ‘casa’ del falcó. FOTO: Port de Tarragona

Fa temps que el Port de Tarragona volia dur a terme aquest projecte amb la finalitat d’ajudar a nidificar als falcons, perquè aquestes aus són fonamentals per l’equilibri de l’ecosistema

i lluiten contra les espècies invasores. La col·locació dels nius caixes es considera clau per facilitar la nidificació de l’espècie amb l’objectiu principal de vetllar per la biodiversitat natural, a la vegada que es pretén consolidar els nius situats a les sitges, ja que aquestes aus tenen l’avantatge de capturar i alimentar-se d’espècies considerades plagues com són els estornells, coloms i tórtores.

Els espais del port tarragoní són un bon lloc per la nidificació d’aquesta espècie, els falcons busquen les talaies i nidifiquen únicament en llocs de gran alçada. El projecte engegat pel

Port fa un seguiment de l’ús dels nius instal·lats i no es descarta el marcatge d’alguns exemplars per estudiar l’adaptació d’aquestes aus rapinyaires.

La instal·lació de la caixa niu és una iniciativa que forma part del compromís del Port Tarragona amb la protecció del medi ambient i la biodiversitat. Els falcons pelegrins són una espècie protegida i en perill d’extinció en algunes zones d’Espanya, per la qual cosa és fonamental prendre mesures per protegir-ne l’hàbitat i afavorir-ne la reproducció.

La caixa niu instal·lada a la sitja del moll de Reus és una construcció que simula l’hàbitat natural dels falcons pelegrins. Es tracta d’una estructura de fusta que s’assembla a un forat a la paret de la sitja, amb un espai interior suficient perquè els falcons puguin niar i criar els seus pollets.

La instal·lació de la caixa niu a la sitja del moll de Reus és un exemple de com es poden prendre mesures per protegir la biodiversitat i el medi ambient sense interferir en l’activitat econòmica del port. Els falcons pelegrins han trobat al Port un lloc segur i propici per niar, i la caixa niu els ofereix un espai adaptat a les seves necessitats.

El falcó pelegrí

Falco peregrinus és el nom científic d’aquesta au coneguda amb el nom comú de falcó pelegrí. Viu a zones elevades i rocoses. El seu hàbitat natural són els camps oberts, prop de penya-segats, des del nivell del mar fins als 2000 metres d’altura. La seva mida oscil·la entre els 38 i 50 cm i l’envergadura amb ales obertes va entre els 95 i 115 cm. El pes del

mascle es troba entre els 570 i 910 grams i el de la femella entre els 910 i 1.300 grams.

Comentarios
Multimedia Diari