La màgia de Flama del Canigó encén les fogueres purificadores de Tarragona

Diables Voramar i Ball d’en Serrallonga van desplaçar-se fins el Coll d’Ares per recollir aquest símbol i portar-lo fins el Serrallo, sent rebut per centenars de persones

23 junio 2024 20:20 | Actualizado a 23 junio 2024 23:04
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Serrallo s’ha convertit aquest diumenge en l’epicentre de Tarragona amb l’arribada de la simbòlica Flama del Canigó enmig de centenars de persones que esperaven l’entrada dels components dels Diables Voramar i del Ball d’en Serrallonga, que van anar a buscar el foc al Coll d’Ares, a la Catalunya Nord. Un foc que després es repartir per diferents fogueres i barris de la ciutat i també a altres municipis del voltant.

Més de mig miler de persones esperaven al volant de la pèrgola del Serrallo l’arribada de la fama. Passaven uns minuts de dos quarts de set quan la nostra companya del Diari, la serrallenca Carla Pomerol, agafava el micròfon. Començava així «un dels moments més especials de l’any», comentava.

«Ja està arribant», deia mentre les dues colles castelleres –Xiquets del Serrallo i Colla Jove Xiquets de Tarragona– aixecaven sengles pilars de 4. I els representants de les dues entitats que havien anat fins a la Catalunya Nord entraven amb el foc per encendre el peveter.

Un dels participants, Rafel Lluís, membre dels Diables Voramar, va explicar el viatge –tot i que va reconèixer que bona part d’ell se’l va passar dormint–. Van sortir a les sis del matí de Tarragona i, una vegada al Coll d’Ares, van assistir a la recepció als tarragonins . De camí a Tarragona, van parar a dinar a Igualada fins arribar a Sant Pere i Sant Pau on, escortats per la Guàrdia Urbana i Protecció Civil, van fer cap al Serrallo.

Rafel López-Monné, cap de la unitat Port-Ciutat del Port de Tarragona, assegurà que en la pèrgola que acollia l’acte hi passen moltes coses, entre elles les havaneres que es podran escoltar dins d’uns dies. La regidora de Cultura, Sandra Ramos, recordà que la flama és una tradició catalana lligada al solstici i digué que «cal defensar la nostra cultura i llengua», a la vegada que recordava que el 1966 el foc va creuar per primera vegada la duana en una època difícil i de clandestinitat.

La proclama

El president de l’Associació de Veïns del Serrallo, Sisco Cobo, va ser encarregat de llegir la proclama de la Flama, que enguany va escriure Núria Cadenas. Acte seguit va ser el moment de les entitats. Les dues colles castelleres van tornar a aixecar pilars de quatre i seguidament van sonar Els segadors, hissant-se la senyera.

I començaren els balls, iniciant el Pere i la Carme, els gegants dels Serrallo i els nans, els Diables Voramar, la Víbria i la Vibrieta. Es va encendre la foguera purificadora i la tronada. Un acte que comptà com a invitat especial el Porquet de Sant Antoni de Vilanova, que a la nit participà en la cercavila junt també amb el Ball de Diables de Vila-seca.

Abans de portar la flama fins a la plaça de la Mitja Lluna, on a la nit estava prevista la cercavila amb els grups de foc de la ciutat i altres elements invitats, membres de Club Excursionista dels Pallaresos la van recollir per fer-la arribar fins a aquest municipi del Tarragonès.

Comentarios
Multimedia Diari