El Nadal segons Gema Sirvent i Armand

Un llibre familiar sobre el Nadal concebut des de la pluralitat de tradicions que convergeixen en aquest cicle festiu

23 diciembre 2023 13:10 | Actualizado a 23 diciembre 2023 13:13
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els tions han arribat a les cases tarragonines, i les patgesses i patges dels Mags de l’Orient s’afanyen a embolicar els regals per a petits i grans. Per això, ens sembla oportú fer un suggeriment a l’estol de troncs, als quals el 1975 l’artesà Ferran Margarit dibuixà les cares per primer cop en la Fira de Santa Llúcia de Barcelona, i als ajudants de ses Majestats, grup a qui el pintor alemany Hans Memling incorporà l’ètnia negra el 1470-72.

No es creguin, doncs, allò que circula en tants articles nadalencs en el sentit que el primer Baltasar negre sorgí després del descobriment d’Amèrica. Si anem a l’univers dels textos, ens remuntem més enrere perquè, com afirma el medievalista italià Franco Cardini, sant Isidor de Sevilla (599-636) ja esmenta un Mag de color «fuscus».

Avui tractem d’un llibre, que no un conte encara que pugui deduir-se d’una visió superficial, titulat ‘El Nadal Desconegut. Història oblidada de la celebració del solstici d‘hivern’, amb textos de Gema Sirvent i il·lustracions d’Armand. Això sí, una obra adreçada al públic familiar, recomanada per a nenes i nens a partir dels 9 anys, també ideal perquè els adults l’expliquin als més menuts. El publica l’Editorial Takatuka tant en versió catalana com castellana.

Divulgadora

Enmig de múltiples recomanacions i novetats, és un llibre sobre el Nadal escrit des d’Alacant i il·lustrat des de Tarragona. La Gema és una narradora i editora nascuda el 1976.

Estudià Traducció i Interpretació a la Universitat d’Alacant, i un Màster en Tècniques Visuals al mateix centre. Realitza tallers de creativitat i foment de la lectura per a infants i mediadors, i xerrades sobre llenguatge visual i àlbum il·lustrat.

Aquest bagatge li atorga el rol de divulgadora, aspecte que impregna la redacció del nou treball que ens ocupa. L’assajà amb èxit a ‘Cinematográfico’ (Editorial Libre Albedrío, 2019), que apropa amb encert els orígens del cinema als petits, amb una suggeridora picadeta d’ull cap al món de la dona en la direcció i producció del setè art, una faceta silenciada en la història.

A ‘El Nadal Desconegut’ continua el fil divulgatiu centrant-se en aquest cicle festiu. Encerta en l’enfoc internacional, i fins i tot els més fans d’aquesta matèria trobaran tradicions llunyanes o properes, en els temps o en la geografia, que desconeixen.

El viatge cap a cultures veïnes com la basca o la castellana és prou aclaridor d’aquests costums pròxims que estudiosos del patrimoni immaterial han reivindicat amb saviesa, com el basc Julio Caro Baroja, la il·licitana María Ángeles Sánchez o el periodista tortosí Pepe Rodríguez.

Il·lustracions top

En aquest cas no es tracta d’un assaig, sinó d’un text familiar escrit amb mestratge per una autora que també ha deixat el seu segell en diferents contes. No es perdin les llegendes que emergeixen al llarg de les pàgines, on l’alacantina desplega el seu potencial narratiu.

Tot plegat està enriquit per un il·lustrador amb qui hem tingut el plaer de compartir treball. La companyonia no és en aquest cas sinònim de predisposició a l’elogi. L’Armand gesta els seus llibres des de zero tant creativament com financerament, lluny dels planys davant les administracions.

La seva independència i constància li han valgut la selecció per a aquest projecte que ultrapassa les fronteres tarragonines i catalanes.

Rigorós com sempre, ho evidencia, per exemple, amb la minuciosa dedicació que traspuen els dibuixos dels personatges hivernals de terres castellanes, lleoneses i portugueses.

Una delícia que sembla llunyana però que és ben propera a figures pervivents al País Valencià i les Illes, i que havien existit a la nostra Tarragona. Que tinguin un venturós Nadal.

Temas:

Comentarios
Multimedia Diari