Montblanc dedicarà un any intens a la sardana

Reportatge. L’objectiu del municipi és donar a conèixer la dansa més popular a la gent més jove. Un dels actes més destacats és la rotllana que encerclarà tota la muralla 

01 abril 2018 11:43 | Actualizado a 03 abril 2018 12:35
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:


Montblanc s’ha proposat fer una gran sardana al voltant de la muralla medieval. Els dansaires hauran de vorejar els 1.402 metres i la trentena de torres del recinte emmurallat. Es farà el mes de juliol. I és que la Vila Ducal és la capital de la sardana 2018. Durant l’any s’han organitzat diferents actes dedicats a la dansa més popular de Catalunya. 


Un dels objectius que té la vila és donar a conèixer la sardana la gent més jove. Per Sant Maties, el proper 13 de maig hi haurà una trobada de gegants, dedicada a la capital de la sardana. Una trentena de gegants d’arreu de Catalunya formaran una anella i ballaran conjuntament a la plaça Major.

El president dels Amics dels Gegants, Ivan Besora, recalca que «des del primer moment que ens ho van proposar hem volgut col·laborar amb la vila». També a l’Aplec Internacional de Washington, que se celebrarà del 27 de juny al 8 de juliol, l’Adifolk (Associació per a la difusió del Folklore) tindrà present el municipi. Ballaran la sardana que va ser estrenada el passat 17 de març, obra de l’autor tarragoní Alfred Abad. 


Diferents entitats i associacions s’han bolcat amb l’esdeveniment. La coral Flor de Lis de Montblanc participarà i cantarà sardanes amb la Cobla Jove de Reus, el mes d’octubre.
Enric Balauder, de la Coral Flor de Lis, assegura que «és una fita molt important, i per a nosaltres també, ja que portem més de 25 anys mostrant el millor que sabem». 


La Vila Ducal també serà un pol d’atracció cultural, turístic i econòmic durant tot un any. El comerç de proximitat augmentarà les vendes, ja que molta gent d’arreu del país visitarà Montblanc. La presidenta de la Unió de Botiguers; Montse Guinovart, creu que «tot el que facin al municipi és positiu, i fa que vingui gent i compri».


Montblanc és el sisè municipi català en assolir la capitalitat de la sardana. En altres pobles i ciutats, ostentar aquest títol ha permès recuperar la tradició sardanista i donar-la a conèixer a tota la població. La capital de la Conca de Barberà té una llarga tradició sardanista, sempre lligada a la història del Museu Arxiu.

Els veïns de Montblanc opinen en general que «és una iniciativa que involucrarà a molta gent, ajudarà a la vila a donar-se a conèixer i ho veuen en bons ulls».


«Jo crec que ja fa temps que hauria d’haver estat la capital de la sardana, però la cosa no està morta, i hem de tornar a engegar-ho», afegeix el veí Josep Sanahuja. «Ser capital de la sardana servirà perquè els més petits coneguin aquesta dansa popular a Catalunya, i no es perdi», conclou la montblanquina Ramona Sanahuja. 


Perpinyà serà la pròxima Capital de la Sardana 2019 i el 2020 prendrà el relleu Sant Feliu de Guíxols. Un projecte que la Confederació Sardanista de Catalunya va estrenar el 2013 a Arenys de Munt. 

Comentarios
Multimedia Diari