Tarragona aposta per una neteja «més eficient, sostenible i selectiva»

Via pública

23 febrero 2024 12:22 | Actualizado a 23 febrero 2024 12:24

Nova oportunitat per a la neteja pública de la ciutat de Tarragona. El nou contracte de la neteja treballat per l’Ajuntament preveu un servei més útil, eficient i adequat a les necessitats d’una ciutat com l’actual, ja que està pensat amb un objectiu clar: gestionar de manera «més eficient i actualitzada a les necessitats actuals de neteja». El nou contracte ha estat redactat a partir d’un plantejament fruit de l’observació dels darrers anys i fent una planificació estratègica de la neteja viària que tingui en compte els moments i les zones en què cal intensificar-la. En aquest sentit, es contempla una intensificació de la neteja a l’estiu i els serveis se centraran en zones de més afluència de persones, després del cap de setmana i festius i en punts habituals d’oci nocturn. També es preveuen neteges especials als parcs durant les festes de Sant Magí, Santa Tecla i més neteja viària en períodes específics com Nadal i Setmana Santa, entre altres períodes.

La consellera de Neteja de l’Ajuntament de Tarragona, Sonia Orts, apunta a «un servei adaptat a les necessitats del segle XXI que dona respostes eficients, sostenibles i inclusives en la cura de l’espai públic de la nostra ciutat». De la mateixa manera, segons Orts, el nou contracte de la neteja «suposarà un punt d’inflexió per a la millora de l’espai públic de la ciutat», ja que «s’han tingut en compte els principals punts febles actuals per lluitar-hi de manera intensiva», com ho demostra l’impuls de les brigades específiques.

Aconseguir una major eficiència del servei de neteja passa per aquests ítems, que es contemplaran a partir d’aquest nou contracte. Es parteix d’una avaluació prèvia del funcionament durant els darrers anys i s’ha posat el focus en solucionar els principals dèficits detectats.

$!Una brigada de neteja en un carrer de la Part Alta de Tarragona. FOTO: Isaias Mena/Ajuntament de Tarragona

S’ha apostat, a més de la intensificació de la neteja i de l’optimització de recursos segons les necessitats de cada època i zona, per la creació d’unes brigades específiques per a actuacions concretes, tals com intervencions urgents no previstes, neteges del Pam a Pam anuals, neteja de la brutícia generada pels coloms i repàs habitual de les illes de contenidors.

D’acord amb els criteris de sostenibilitat, amb el nou contracte de neteja es posarà en marxa una flota de vehicles que reduirà les emissions, ja que el 52% de la nova flota serà de vehicles elèctrics. També es contempla un ús més eficient i racional de l’aigua que s’utilitza per a la neteja. Així, al nou parc de maquinària municipal s’hi instal·larà un sistema de recuperació i aprofitament de l’aigua de la pluja i una petita depuradora, tenint en compte la situació d’emergència per sequera que viu Catalunya aquests mesos. Aquest nou parc de maquinària municipal també s’aproparà a la ciutat i reduirà els desplaçaments de tota la flota de la ciutat i els barris, un fet que aportarà més agilitat i, de retruc, permetrà que el treball sigui més efectiu i reduir les emissions dels vehicles.

Amb l’entrada del nou servei de neteja, l’Ajuntament de Tarragona també apunta a un termini de sis mesos per eliminar els contenidors soterrats que queden per la ciutat. Hi haurà una l’ampliació de la recollida selectiva als polígons, així com s’instal·laran noves tecnologies per identificar la generació de residus de cada usuari, per tal d’aplicar una taxa fiscal més adequada als usos. També hi haurà sensors volumètrics als contenidors per evitar desbordaments.

La recollida de voluminosos es farà per zones, un dia a la setmana, i es facilitarà la recollida a persones majors de 60 anys o amb mobilitat reduïda. «Necessitem incrementar l’ús del servei de voluminosos, encara hi ha molta conducta incívica en aquest aspecte, i esperem que el disseny del nou contracte contribueixi a rebaixar l’elevat nombre de voluminosos que es recullen fora del servei», diu Sonia Orts.

L’execució d’aquest contracte permetrà executar la subvenció de 500.000 € dels fons Next Generation.

Brigades per...

- Específiques per excrements de gossos i coloms

- De matí i de tarda per a incidències i neteges imprevistes

- Senyalització viària i mobiliari urbà

- Pintades, adhesius i cartells amb metodologies de neteja específiques, com tractament antigrafiti

- Control de la vegetació espontània

- Retirada de fulles, flors i fruits de temporada amb maquinària d’aspiració i trituració de fulles més eficient

- Zones habituals de botellots

- Neteges Pam a Pam anuals per netejar els vials sense vehicles i fer una neteja intensiva un cop a l’any

- Repàs de contenidors per recollir els residus i netejar l’entorn de les illes de contenidors

Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:
Comentarios
Multimedia Diari