Benvinguda, primavera

Avui diem adéu al fred de l'hivern i encetem la primavera, que durarà 92 dies i 18 hores, fins a l'inici de l'estiu el 21 de juny a les 6.24 hores

19 mayo 2017 15:57 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La primavera arriba aquest dilluns 20 de març a les 11:29 hora oficial peninsular i durarà 92 dies i 18 hores, fins a l'inici de l'estiu el 21 de juny a les 6:24 hores, segons dades de l'Observatori Astronòmic Nacional, recollides per Europa Press.

L'inici de la primavera té lloc el dia en què la durada del dia i la nit pràcticament coincideixen en qualsevol punt de la Terra, la qual cosa s'anomena equinocci. En aquest instant a l'hemisferi sud comença la tardor.

A més, a partir d'aquest dimarts les hores de llum del dia s'allargaran més ràpidament, i a les latituds de la Península, el Sol surt als matins gairebé dos minuts abans que el dia anterior i a la tarda es pon un minut més tard. Així, el temps en què el Sol està per sobre l'horitzó és de gairebé tres minuts més cada dia.

L'equinocci de primavera pot donar-se, com a màxim, en tres dates diferents al llarg del segle XXI, podent iniciar-se entre els dies 19 al 21 de març (data oficial espanyola), sent el seu inici més matiner el de l'any 2096 i l'inici més tardà el del 2003. Les variacions d'un any a un altre es deuen a la manera en què encaixa la seqüència d'anys segons el calendari (uns de traspàs, d'altres no) amb la durada de cada òrbita de la Terra al voltant del Sol (durada coneguda com a any tròpic). CAP ECLIPSI

Quant als eclipsis, durant la primavera no n'hi haurà cap, ja que el proper serà un de parcial de Lluna el 7 d'agost, visible a Austràlia, Àsia, Àfrica i Europa, a Espanya serà visible en les seves últimes fases.

D'altra banda, la primera lluna plena de la primavera es donarà l'11 d'abril, sent el diumenge següent (16 d'abril) el Diumenge de Pasqua. En aquesta primavera hi haurà dues llunes plenes: el 10 de maig i 9 de juny.

Respecte a la visibilitat dels planetes, durant aquesta estació Venus i Saturn seran visibles a l'alba, Saturn passarà a ser visible tota la nit en el mes de juny, Júpiter serà visible tota la nit al començament de la primavera i a mitjan d'abril començarà a ser visible al capvespre al costat de Mart que es veurà durant tota la primavera al cel vespertí.

Finalment, la pluja de meteors més important de la primavera sovint és la de les Eta Aquàrides, que el seu màxim es dona cap al 5 de maig. Quant a les agrupacions fictícies d'estels coneguts com a constel·lacions, al voltant de l'estel Polar es veuran al llarg de la nit l'Óssa Menor, el Drac, Cefeu i el Lleó (Leo).

Comentarios
Multimedia Diari