Es busquen voluntaris per avaluar la seva salut cerebral

L'objectiu últim de l'estudi, que durarà tres anys, és descobrir què podem fer per mantenir sa el cervell al llarg de la nostra vida, coneixent quins són els factors que ens ajuden a prevenir l'aparició de malalties neurològiques

19 mayo 2017 16:06 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una investigació pionera en el món en la qual es precisarà de la participació de 3.000 voluntaris sans d'entre 40 i 65 anys vol identificar els indicadors que permeten avaluar l'estat de salut cerebral dels catalans, per fomentar els hàbits i estils de vida més saludables.

Aquesta iniciativa innovadora l'han presentat avui a la seu de l'Institut Guttmann, a Badalona (Barcelonès), el director d'aquest centre, Josep Maria Ramírez; el director científic del projecte, Álvaro Pascual-Leone, degà associat de Ciència Clínica i Transnacional de Harvard Medical School; i el director de l'àrea d'Investigació de l'Obra Social "la Caixa", Jordi Portabella, que dóna suport econòmicament la investigació.

L'objectiu últim de l'estudi, que durarà tres anys, és descobrir què podem fer per mantenir sa el cervell al llarg de la nostra vida, coneixent quins són els factors que ens ajuden a prevenir l'aparició de malalties neurològiques i, en el cas que apareguin, estar en millors condicions per afrontar-les.

Les malalties neurològiques s'han convertit en un dels principals problemes de salut pública dels països desenvolupats i, a Catalunya, l'any 2030 es preveu que es donin uns 30.000 nous casos de discapacitat neurològica, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

L'estudi del sistema nerviós i dels mecanismes de les malalties neurològiques s'ha convertit en una prioritat en les polítiques científiques de la Unió Europea i dels Estats Units, amb dos programes d'investigació, denominats Human Brain Project i Brain Initiative, respectivament, als quals es destinaran mil milions d'euros i dòlars els anys vinents, ha explicat Pascual-Leone.

El projecte d'investigació català es denomina Barcelona Brain Health Initiative (BBHI) i ja compta amb un web (www.bbhi.cat) en la qual les persones voluntàries que vulguin participar-hi podran apuntar-s'hi contestant un qüestionari d'uns dotze minuts.

Aquests voluntaris també hauran d'autoritzar que els investigadors puguin consultar els seus historials inclosos en el sistema de salut català, una condició que es considera molt important per conèixer l'evolució en salut d'aquestes persones al llarg de la seva vida i fins al moment de començar l'estudi, ha precisat el director científic.

Dels 3.000 voluntaris inicials, seran seleccionats 1.500, als quals s'avaluarà mèdicament, amb diverses proves que duraran dos dies, i que analitzaran els indicadors que determinen el seu estil de vida i que permeten mantenir sa el seu cervell.

Álvaro Pascual-Leone ha explicat que l'última fase de l'estudi de tres anys es farà a aquestes 1.500 persones dividides en dos grups de 750 cadascun.

Un d'aquests dos grups tindrà un control de salut amb un entrenador que reforçarà els patrons positius identificats, mentre l'altre col·lectiu serà educat en una sèrie de consells saludables.

Entrenament cognitiu, exercici físic, nutrició, pla vital, salut integral, socialització i somni són els factors que s'estudiaran en els voluntaris, que hauran de viure a l'àrea més pròxima a Barcelona.

El projecte, al qual l'Obra Social "la Caixa" destinarà 1.800.000 euros en tres anys, és d'iniciativa privada, si bé avui ha assistit a la seva presentació el director general d'Investigació i Innovació en Salut de la Generalitat, Antoni Andreu.

Personatges coneguts de la vida pública a Catalunya, com els cuiners Ferran Adrià i Carme Ruscalleda, els actors Joel Joan i Nora Navas, i els esportistes Àlex Corretja i Pedro Martínez de la Rosa, a més del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, participen en el Barcelona Brain Health Initiative com a ambaixadors.

Comentarios
Multimedia Diari