Humanitat i paisatge, el cor del vi

L’exposició fotogràfica inspirada en els llibres sobre enòlegs ‘Retrats de vi’, editats per Publicacions URV, recull imatges inèdites de la col·lecció 

26 marzo 2018 06:47 | Actualizado a 15 febrero 2019 18:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Humanitat i naturalesa són part de l’essència que envolta el món del vi. Un lligam que pren forma en l’exposició fotogràfica dedicada al cicle de llibres Retrats de vi, editat per Publicacions URV. La mostra esdevé un testimoni que «dóna a les imatges el valor que es mereixen, i que en la col·lecció es mariden amb els textos», segons explica la periodista i sommelier Ruth Troyano, autora dels relats.
Les imatges del fotògraf Maoz Eliakim retraten el cor i la passió
, de Toni Sánchez-Ortiz, Francesc Ferré, Anna Espelt, Roser Amorós, Sergi Colet i Miquel Palau, tots ells formats a la Facultat d’Enologia de la URV. El treball conjunt de la Ruth Troyano i del Maoz Eliakim es converteix en una caixa de ressonància de l’experiència i el coneixement dels diferents enòlegs de cellers de tot Catalunya. A partir del 23 d’abril fins al setembre l’exposició es podrà veure als diversos CRAI de la URV, i a partir d’aleshores s’oferirà en cellers i al Campus Extens.

 

Un mirall
«Els reportatges fotogràfics són un mirall del treball de l’enòleg. Per a mi, els dos elements fonamentals són la passió de l’enòleg cap al seu treball i la passió cap a la terra», explica el fotògraf, i afegeix que «jugant amb la llum, la composició i cercant els moments més especials he pogut transmetre el següent missatge: la passió és la base del treball en el món del vi». 

Sobre això, Ruth Troyano confessa estar impressionada per «la sensibilitat que respiren les imatges, perquè són pura reproducció de la realitat». L’exposició fotogràfica es compon principalment d’un quadre digital, que apropa la cultura del vi i de l’art a diferents espais, i que genera emocions a través dels paisatges i les persones. «Hi ha imatges en color i altres en blanc i negre, amb la voluntat d’aprofundir en el cromatisme. També hi ha fotografies intuïtives i suggeridores i que són inèdites», destaca Ruth Troyano. 
Un discurs visual que parla per si mateix i que ha trobat en les paraules de la periodista el millor company de viatge. Una aventura que «permet fer-se a la idea de tot el que envolta el món del vi i dels projectes que lideren cadascun dels enòlegs», segons destaca Ruth Troyano. L’impacte de les imatges del fotògraf Maoz Eliakim és l’empenta per aprofundir en les històries que es recullen en la col·lecció de llibres Retrats de vi. L’objectiu és fer visible la cultura del vi a través dels seus protagonistes. 

‘Les ànimes de vi’
L’exposició també inclou uns roll-up, i que a la vegada anuncien la propera publicació de dos llibres més que s’afegiran a la col·lecció, i que retrataran el món dels enòlegs Xavier García, d’Alella Vinícola, i Maria Sangenís, del celler Sangenís i Vaqué. «Els roll-up van acompanyats de textos que descriuen la feina que fan cadascun dels enòlegs», explica la periodista. Són escrits que converteixen en paraules l’entrega que tenen per la seva professió i l’ànima amb la qual realcen les qualitats del vi. Toni Sànchez destaca que «el màxim que pots donar de tu mateix, ho expliques a través dels vins», mentre que l’Anna Espelt assegura que «quan creo un vi, intento que tingui molt de contingut, és un regal amagat en una ampolla, però si algú no el troba i el gaudeix, també és genial». 

Dos enòlegs més
A finals d’any es publicaran dos llibres més, ja que els enòlegs Xavier García, d’Alella Vinícola, i Maria Sangenís, del celler Sangenís i Vaqué, s’afegiran a la col·lecció.

Per la seva banda, el Miquel Palau reconeix que «no tinc celler i em sento del territori, és patrimoni de tots. I tinc una motivació molt alta per conèixer-lo a fons»; mentre que el Sergi Colet està convençut que «hem de vendre vinya i el factor anyada». Per últim, la R oser Amorós assegura que «no ens ha de sorprendre que la fitoteràpia i la biodinàmica tinguin efectes positius tant en el vi com en les persones»; en canvi, el Francesc Ferré confessa que «he après que no calen secrets, que cal compartir informació i coneixement, perquè pots seguir els consells d’altres, però el teu raïm és només teu». 

També s’ha editat un catàleg imprès amb un alt valor visual per crear un contrast amb les imatges seleccionades al quadre digital. Un recull fotogràfic on el paisatge és el protagonista perquè, en opinió de Maoz Eliakim, «és el cor del treball que realitzen els enòlegs».

Comentarios
Multimedia Diari