La poesia del paisatge

L’artista tortosí Josep Bahima exhibeix fins al dia 14 d’abril la mostra de pintura ‘Paisatges de petit a gran format’, amb 29 obres diferents, al Palau Bofarull de Reus

04 abril 2018 15:53 | Actualizado a 04 abril 2018 16:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El paisatge té un sentit diferent per a cadascú, les persones fan les seves interpretacions i les poden plasmar de múltiples maneres. El pintor tortosí Josep Bahima ho ha fet a través de la seva exposició ‘Paisatges de petit a gran format’, una mostra de 29 obres que es pot veure al Palau Bofarull de Reus fins al 14 d’abril.

Es podrà visitar de dimarts a dissabte, de les 11 a les 13 hores en horari de matí i de les 17 a les 20 hores a la tarda. De fet, al Palau Bofarull ja hi va exposar l’any 2005 i el 2009, també ho va fer a la Sala Constantí Art de Reus.

La forma de treballar de Bahima és «fluida», segons ell mateix explica. Es guia per l’instint i les emocions que li transmeten els paisatges. «Agafo molts apunts al natural, els memoritzo i els plasmo quan pinto. La memòria i la meva interpretació fan la resta», detalla l’artista. No l’interessa reflectir la realitat, la seva finalitat és «transformar-la a la meva manera».

«Agafo molts apunts al natural, els memoritzo i els plasmo quan pinto. La memòria i la meva interpretació fan la resta»,

Diu que el seu estil és impressionista, «amb taques d’expressionisme i abstracció». La pintura la concep com a un mitjà per poder experimentar. «Puc aplicar llum i color a la composició, aprofundir en la tècnica. D’aquesta manera, aporto moviment i vida al paisatge», afegeix el tortosí. Tot i que no tanca la porta a acoblar la figura humana a la seva obra, troba més interessant el paisatge.

 

A ‘Paisatges de petit a gran format’ potencia la seva creativitat amb formats no tan convencionals. «És una recerca en la qual combino la creació d’un paisatge amb formats diferents. Puc immortalitzar un bosc salvatge en un suport rodó. I, d’aquesta manera, treballo primers plans amb més detall», aporta Bahima.

Aquesta estimació pel paisatge ve de molt lluny. Bahima va créixer en un ambient pagès i des de ben jove ha volgut copsar els canvis de les diverses estacions. «Quan vaig començar a tenir interès per dibuixar, els meus pares em van voler dur a l’escola d’art, però em considero més aviat autodidacta, ja que gran part del que he après ha estat fruit de fer proves», corrobora l’autor.

La inspiració

Les Terres de l’Ebre són per al pintor una gran font cromàtica que li serveix d’inspiració, però no es tanca només en aquesta zona. També té a pocs minuts la platja de l’Ampolla i està enamorat del delta de l’Ebre.

«Si vull paisatges més feréstecs, puc marxar a la Terra Alta. Tenim un patrimoni molt ric i variat», qüestió que el tortosí aprofita. Les obres paisatgístiques de Bahima suposen una forma d’elaborar poesia amb els colors.

«Gran part del que he après ha estat fruit de fer proves», dui Bahima

 «Aquest tipus d’estil sol agradar a la gent, però principalment ho faig per al meu gaudi. Faig el que em surt de l’interior», expressa Josep Bahima. La trajectòria del pintor, segons ell mateix estableix, ha patit una evolució.

«Abans feia obres una mica més barroques. Ara potser són més fluides. De fet, el que es podrà veure a l’exposició seran treballs que he anat fent en els últims cinc anys. Fa més de 25 anys des de la primera exposició i trobo que em queda encara molt per fer. Aprenc de tot el que m’envolta, m’aporta molt», conclou Bahima.

Comentarios
Multimedia Diari