Les Perseides, la pluja d’estrelles més popular

La millor nit per observar-les va ser la de dissabte a diumenge

15 agosto 2017 10:04 | Actualizado a 15 agosto 2017 10:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La matinada del 12 al 13 d’agost era el millor dia per observar la pluja d’estrelles més popular de l’any: les Perseides o les Llàgrimes de Sant Llorenç. El nom ve donat per la proximitat del seu màxim d’activitat al 10 d’agost, dia de la festivitat del màrtir del mateix nom, i, si la meteorologia ho permet. No és l’única pluja d’estrelles de l’any però sí la més coneguda. Les Perseides són una pluja de meteors provocada per la cua de pols còsmica que el cometa Swift-Tuttle deixa anar al seu pas. L’activitat de les Perseides se situa al voltant dels 100 meteors/hora, segons els càlculs dels models estàndards, i té com a origen el cometa Swift-Tuttle. Els anys en què hi ha una major aproximació al Sol, l’activitat pot créixer fins als 400-500 meteors/hora, a causa de l’alta densitat de meteoroides que envolten i acompanyen al cometa. L’últim periheli del cometa  va ser el 1992 i el següent serà el 2126.

Els consells que es donaven per observar clarament les llàgrimes de Sant Llorenç era buscar un lloc fosc allunyat de la ciutat, estirar-se al terra mirant cap amunt, la millor hora era entre les dues i les tres de la matinada perquè hi ha el primer cicle d’activitat i la llum de la lluna és menys forta. Era millor observar la pluja d’estrelles en direcció de la Constel·lació de Perseid i es trobava a prop de l’horitzó cap al nord-oest. La vista s’havia d’acostumar a la foscor i per això  ens havíem d’esperar 20 minuts.

Malgrat el fred i un dels llocs típics on molta gent es va aplegar per gaudir de la nit estrellada és a Mont-ral (Priorat). Diverses famílies i amics van sopar i amb la llum de la llanterna es van estirar per observar les llàgrimes de Sant Llorenç. El Parc Natural dels Ports era una bona localització. Altres punts  on la qualitat era bona eren: Cornudella, Vimbodí, la Vilella Alta, la Morera de Montsant, entre altres. Molts visitants venien de lluny i afirmaven: «Ha valgut la pena pujar fins aquí. Hem vingut amb amics i és fantàstic». Famílies i amics van gaudir d’un lloc únic i d’una pluja d’estrelles molt popular i esperada. L’aparcament de Mont-ral estava ple, ja que era una bona opció per al cap de setmana. A més era l’ocasió idònia per inculcar als infants l’interès per l’astronomia.

Les Perseides van començar a veure’s al voltant del 23 de juliol, encara que aquests dies eren els millors. La pluja d’estrelles més popular de l’any es podrà veure fins al 22 d’agost amb menys intensitat.

Comentarios
Multimedia Diari