Acaba la restauració del castell de Vallmoll amb l’1,5% cultural

L’aportació, que ronda un milió d’euros, ha estat a càrrec del  Ministeri de Foment. El mateix ministre va visitar les obres 

05 junio 2017 08:33 | Actualizado a 24 noviembre 2017 19:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El castell de Vallmoll ha acabat la seva restauració mitjançant l’1,5% cultural aportat pel Ministeri de Foment, fet que suposa una aportació que ronda un milió d’euros, informa el Ministeri.

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va visitar divendres passat la finalització de les obres de restauració del castell de Vallmoll.

És la segona ocasió en la qual el Ministeri de Foment participa en el finançament d’actuacions en el monument, a través del Programa de Conservació del Patrimoni Arquitectònic, 1,5% Cultural.
Aquest castell és un monument complex, la configuració actual del qual és fruit de múltiples superposicions de diferents èpoques constructives.

La restauració global es basa en la conservació, manteniment i restauració de les restes actuals, mitjançant la consolidació dels murs existents i la restauració de façanes i torres.

També s’ha rehabilitat l’ala est, les anomenades Torre de l’Homenatge i Sala Gòtica, per destinar-la a usos culturals municipals. L’actuació també inclou l’adequació dels patis d’accés al castell i els interiors, la urbanització exterior del monument i la recuperació del fossat.

S’han consolidat  alguns elements com la Sala Gòtica  o la Torre de l’Homenatge

Els orígens del castell de Vallmoll es remunten al segle XI. Abans de la seva restauració, encara conservava el recinte perimetral i part de les torres que el flanquejaven. Tant la planta del castell com la de les torres són rectangulars. Adossat a una de les torres es troba un element amb dos arcs, un peraltat i l’altre de mig punt, que, a causa del precari estat de conservació del conjunt, resulta de difícil interpretació.

Venut a l’Ajuntament

Durant els segles XVII, XVIII i XIX, el castell va estar habitat pels comtes de Peralada. A l’inici del segle XIX el castell de Vallmoll era propietat dels Dameto, marquesos de Bellpuig. 

El 1922 el marquès de la Torre el vengué a Josep Orga qui, vers els anys quaranta, el va vendre al seu darrer propietari l’Ajuntament de Vallmoll, pel preu de 10.000 pessetes

L’arquitecte Miquel Orellana va apuntar fa unes dates que amb la nova restauració els visitants entraran al recinte a través d’un accés en baioneta que els portarà fins al pati d’armes, on hi havia l’entrada principal del castell flanquejada per una torre. «S’ha de pensar que, com tot castell, la seva construcció té un sentit militar», apunta Orellana.

Comentarios
Multimedia Diari