Anar al dentista un cop a l’any pot detectar a temps el càncer oral

A Catalunya suposa entre el 3% i el 5% de tots els tipus de neoplàsies

12 junio 2019 08:46 | Actualizado a 12 junio 2019 09:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Una visita a l’any al dentista pot servir per detectar un càncer oral en la seva fase inicial, quan el seu pronòstic és més favorable, adverteix el president del Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC), Antoni Gómez. 

Amb motiu de la celebració el dia 12 de juny del Dia Europeu del Càncer Oral, el COEC ha llançat una campanya per conscienciar de la importància del diagnòstic precoç d’aquesta malaltia, que pot causar la mort d’una de cada quatre persones diagnosticades en fases tardanes.

La campanya de sensibilització del COEC, amb el lema «El teu dentista et pot salvar la vida», pretén conscienciar de la importància de promoure la detecció precoç del càncer oral anant periòdicament al dentista.

«Visitar el dentista almenys un cop a l’any hauria de ser habitual i comú. Moltes persones encara no acaben d’entendre la importància que això té per prevenir i detectar malalties com el càncer oral, que encara són bastant desconegudes», assenyala Gómez.

«Per això considerem important portar a terme iniciatives com aquesta per conscienciar i sensibilitzar sobre la necessitat de normalitzar aquestes visites a l’odontòleg», afegeix.

Un llaç lila amb punts blancs és l’element visual escollit per a sensibilitzar la població sobre la importància d’aquest càncer i donar-li visibilitat durant el Dia Europeu. Per distribuir-los, el COEC instal·larà diverses casetes demà a les quatre províncies catalanes, on, a més, oferirà formació i consells sobre aquesta malaltia. 

Paral·lelament, el col·legi professional també ha posat en marxa una campanya a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #ContraElCàncerOral, per animar tant els mateixos dentistes com a la població en general a compartir fotografies amb el llaç lila. 

«Volem animar tot el món a que s’apuntin i facin molt soroll en les xarxes socials. Cal sensibilitzar i conscienciar la població sobre la importància d’aquesta malaltia», explica Gómez. 

«La informació i el coneixement ens porta a la prevenció, que en aquesta malaltia és fonamental, evitar factors de risc i un diagnòstic precoç, per això no ens cansarem d’insistir que una visita a l’any al seu dentista pot salvar-los la vida», insisteix el president del COEC.
400 morts a Catalunya

El càncer oral no és una de les malalties més prevalents, però té un gran impacte. A Catalunya suposa entre un 3% i un 5% de tots els càncers que es detecten, però fins al 85% ho fan de forma tardana, la qual cosa incideix directament en el pronòstic de la malaltia, que l’any 2016 va causar gairebé 400 morts a Catalunya.

La Societat Espanyola de Cirurgia Bucal (SECIB) considera que fins a un 90% dels càncers orals i orofaringis podrien tenir curació si són detectats de forma precoç.

Els dentistes poden detectar amb una simple inspecció lesions que puguin fer sospitar d’un càncer oral i confirmar-lo amb una biòpsia posterior.

Segons els odontòlegs, a partir dels 40 anys és convenient fer una autoexploració cada 6 mesos, «que en cap cas han de substituir la visita al dentista», aclareix Gómez.

«Si la persona detecta una petita ferida, úlcera, bony o placa vermella o blanca que no millora en dues setmanes, el més adequat és acudir al dentista perquè ho valori», recomana. 

Els principals factors de risc que influeixen en el desenvolupament del càncer oral són el tabac i l’alcohol, i també alguns virus, com el del papil·loma humà (VPH) en alguns dels seus ceps.
 

Comentarios
Multimedia Diari