Artur Mas anuncia eleccions al Parlament pel 27 de setembre

Amb llistes separades i amb un full de ruta comú entre CiU i ERC per assolir l'estat propi

19 mayo 2017 23:44 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les pròximes eleccions catalanes seran el 27 de setembre del 2015, després de l'acord assolit avui entre el president Artur Mas i el líder d'ERC, Oriol Junqueras per anticipar aquesta cita electoral, segons ha anunciat aquesta nit el mateix president català.

Mas ha explicat que el Parlament quedarà dissolt a principis d'agost. La campanya electoral començarà l'11 de Setembre, coincidint amb la Diada.

Els comicis es faran amb llistes diverses "però amb un full de ruta que s'acordi i que en aquest moment ja està molt avançat", i que s'incorporarà als programes electorals de CiU i ERC. "S'ha refet el pacte d'unitat per portar el procés sobiranista fins a la victòria" i es reafirma el pacte de legislatura amb ERC, ha dit aquest dimecres al vespre en roda de premsa a la Generalitat, després de reunir-se des de les 15.00 hores amb els presidents d'ERC, Oriol Junqueras; de l'ANC, Carme Forcadell; d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, i de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal.

També s'ha acordat reiniciar en els pròxims dies les converses per aprovar els Pressupostos 2015; incorporar algun expert suggerit per ERC per culminar estructures d'Estat, com la Hisenda pròpia i dissenyar l'administració de la Seguretat Social.

A més, s'ha pactat culminar les estructures d'Estat d'aquest acord; culminar lleis pendents, inclosa les d'FP, de reforma del SOC, de simplificació administrativa, i "separar" una administració electoral per a Catalunya si no es pot arribar a un acord per a una llei electoral; culminar programes socials, com el d'actuacions contra la pobresa, sobretot infantil i energètica.

El líder de CiU ha assenyalat que els acords adoptats avui són "coneguts i compartits" tant per UDC i CDC i que concretament ha mantingut avui una conversa telefònica amb el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, abans de comparèixer davant els mitjans de comunicació.

Mas ha explicat que, amb la data d'eleccions el 27 de setembre, el primer dia de la campanya serà l'11 de setembre, la Diada de Catalunya.

Sense tancar les portes a que ERC pugui entrar al Govern en el futur, Mas ha remarcat que l'acord es trasllada en les cites dels pròxims mesos i, en aquest sentit, ha explicat que es prioritzaran pactes entre CiU i ERC als municipis després de les eleccions locals de maig, sense perjudici que s'ampliïn a altres formacions que comparteixin el full de ruta sobiranista.

Amb l'anunci del president de la Generalitat, Catalunya viu una situació insòlita fins ara: els partits coneixen la data electoral (27 de setembre) amb gairebé nou mesos d'antelació, amb la qual cosa es preveu una llarga precampanya i campanya electoral.

Comentarios
Multimedia Diari