Barcelona multarà els vehicles més contaminants a partir de l’abril

Els cotxes de gasolina d’abans de l’any 2000 i els dièsel anteriors al 2005 no podran circular per les rondes

17 septiembre 2019 09:40 | Actualizado a 20 septiembre 2019 16:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Barcelona sancionarà amb multes d’entre 200 i 1.800 euros els vehicles més contaminants que vulnerin la prohibició de circular per la ciutat els dies laborables de 7 a 20 hores a partir de l’1 d’abril del 2020. Aquests vehicles que no disposin de l’etiqueta de la Direcció General de Trànsit (DGT) per ser molt contaminants, tindran la possibilitat de circular deu dies a l’any, i, en el cas que tinguin un ús professional, una moratòria fins al 2021.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; i el vicepresident de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Antonio Povera, van presentar ahir la proposta d’ordenança de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de l’àmbit de les rondes, que regularà la seva aplicació i serà la mateixa als cinc municipis implicats.

Barcelona és la primera ciutat d’Espanya a aplicar en tot el seu territori aquesta mesura, que ja funciona en ciutats europees com Londres, Berlín, Amsterdam i Roma, entre d’altres.

Cinc municipis

Els ajuntaments de l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i Esplugues de Llobregat també imposaran aquestes sancions en aplicació de la Zona de Baixes Emissions de les Rondes de Barcelona, que entrarà en vigor el pròxim 1 de gener i que prohibirà als vehicles de gasolina d’abans del 2000 i als dièsel d’abans del 2005 circular per aquestes zones.

L’alcaldessa Ada Colau subratllà que reduir la presència del cotxe per millorar la qualitat de l’aire i la qualitat de vida és un gran canvi de paradigma que impulsen totes les administracions, i que la ZBE «no és una mesura contra ningú, sinó a favor de tota la població i en especial de les generacions futures».

Colau destacà que la ZBE de les Rondes de Barcelona és l’equivalent en extensió a 20 vegades Madrid Central, la regulació establerta en el seu dia a Madrid per la llavors alcaldessa Manuela Carmena, i estimà que, des del primer dia d’aplicació, 50.000 dels vehicles més contaminants que ara circulen diàriament per Barcelona deixaran de fer-ho.

Missatge de tranquil·litat

L’alcaldessa llançà un missatge de tranquil·litat a la ciutadania i subratllà que «estan previstes totes les situacions», i que per això durant els tres primers mesos es notificaran les infraccions però no s’imposaran sancions.

Sobre el sistema per no ser sancionat si se circula amb un vehicle molt contaminant en horari prohibit, l’alcalde de Sant Joan Despí i vicepresident de l’AMB, Antonio Poveda, explicà que l’entitat metropolitana ha creat una plataforma que gestionarà les excepcions previstes en cas de vehicles dedicats al transport de persones amb mobilitat reduïda, els vehicles de serveis essencials, i les autoritzacions per a tots els vehicles afectats, inclosos els estrangers.

Poveda estimà que la posada en vigor de la ZBE de les Rondes de Barcelona l’1 de gener del 2020 comportarà una reducció de l’emissió de contaminants d’un 15%, i que 140.000 desplaçaments diaris passaran a fer-se en transport públic.

Més autobusos

Sobre la conseqüent necessitat de reforçar el transport públic, tant Poveda com el conseller Damià Calvet van coincidir que les necessitats estan estudiades i que aquest reforç es podrà fer principalment mitjançant autobusos.

El conseller de Territori subratllà que «la Generalitat acompanyarà els cinc ajuntament i l’AMB en aquest procés d’implantació de la ZBE» per facilitar que sigui «efectiva». El conseller Calvet va reconèixer que «no serà fàcil per als ciutadans canviar els hàbits quotidians que ens han portat a la situació actual», i per això assegurà que en els pròxims pressupostos de la Generalitat es prioritzaran les inversions en mobilitat sostenible i per millorar l’oferta de transport públic.

Comentarios
Multimedia Diari